Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UniCredit: varful creditelor neperformante va fi in S2

UniCredit: varful creditelor neperformante va fi in S2

Valoarea creditelor neperformante va atinge maximul in al doilea semestru din acest an, dar va creste mai putin decat in 2010, iar gradul de recuperare a creantelor se va imbunatati, considera directorul general al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu. 

"Creditele neperformante vor continua sa creasca in tot cursul acestui an pentru ca, presupunand ca economia va reveni pe teritoriu pozitiv in a doua jumatate a anului, va exista o intarziere de circa sase luni pana cand creditele neperformante vor incepe sa scada.

Anticipez ca valoarea creditelor neperformante va atinge un varf in cursul acestui an, dar nu in prima parte.


Oricum, per total, estimez ca volumul de credite neperformante va creste in 2011 mai putin decat anul trecut, iar costul cu provizioanele va scadea", a declarat Radu pentru MEDIAFAX.


El anticipeaza ca piata recuperarilor de creante va incepe sa functioneze in acest an. "Pe masura ce se trezeste interesul de investitii si de dezvoltare, va exista un interes mai mare si pentru creantele bancilor.


Astfel, estimez ca rata de recuperare a creditelor neperformante va fi in acest an mai mare decat in 2010, iar aceasta imbunatatire va avea loc prin executari, prin vanzari de active si creante, prin refinantari si asa mai departe", a continuat seful UniCredit Tiriac Bank.


Intrebat daca rata de recuperare a creantelor va creste si datorita reluarii tranzactiilor pe piata imobiliara, Radu a afirmat ca anticipeaza revenirea interesului pentru segmentele de real-estate comercial si de birouri, dar si continuarea dificultatilor pentru piata rezidentiala.


Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut anul trecut de aproape doua ori, la 16,16 miliarde lei, desi in decembrie a inregistrat o usoara scadere comparativ cu noiembrie, la fel ca si in ultima luna din 2009, potrivit datelor publicate joi de BNR.


Creditele restante s-au redus in decembrie 2010 cu 1,2% fata de luna noiembrie, de la 16,35 miliarde de lei.


O evolutie similara a avut loc si in ultima luna a anului 2009, cand valoarea imprumuturilor restante a scazut cu circa 2%, la 8,15 miliarde de lei.


Aceasta evolutie se explica prin curatarea bilanturilor de catre banci la final de an, prin vanzarea de pachete de credite neperformante.


Ritmul lunar de crestere a valorii creditelor restante a variat in a doua parte a anului trecut intre 1,15% in iulie si un maxim de 9,05% in septembrie. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1701 ori