Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unicredit Tiriac: piata romaneasca de factoring va stagna in 2009

Unicredit Tiriac: piata romaneasca de factoring va stagna in 2009

Piata de factoring va stagna in acest an, in conditiile in care o parte din jucatori nu pun accent pe cresterea afacerilor, in contextul economic actual, a declarat joi sefa diviziei de factoring a Unicredit Tiriac Bank, Andreea Marinescu, precizeaza NewsIn.

In 2008, piata romaneasca de factoring domestic a fost de 1,654 miliarde euro, factoringul de import a insumat 114 milioane euro, iar factoringul de export - 202 milioane euro.

"Anticipam ca piata va stagna, pentru ca o parte din jucatori nu au pus accent pe cresterea afacerilor, chiar si-au diminuat portofoliul si au schimbat modul de abordare", a afirmat Marinescu.

Anul trecut, Unicredit a fost liderul pietei romanesti de factoring, cu o cota de piata de 32%, urmata de BRD-SocGen, cu 28%, BCR/Erste, cu 11%, Compania de Factoring (10%) si ING (5%).

"Piata din Romania este inca dominata de banci, primii trei jucatori inregistrand 71% din volumul total al operatiunilor de factoring", a mai spus Marinescu.

Unicredit Tiriac Bank vrea sa infiinteze o asociatie romaneasca de factoring

Divizia de factoring a Unicredit Tiriac Bank vrea sa infiinteze o asociatie romaneasca de factoring care ar putea fi functionala in 2010, a declarat joi sefa diviziei de factoring a Unicredit Tiriac Bank, Andreea Marinescu.

"Avem un contract de principiu. Discutiile sunt avansate in acest sens, am vorbit si cu domnul (Radu Gratian) Ghetea (presedintele Asociatiei Romane a Bancilor n.r.)", a afirmat Marinescu.

Unicredit Tiriac vrea sa fie initiator al unei astfel de asociatii, care sa depuna eforturi pentru imbunatatirea legislatiei pentru activitatea de factoring.

Anul trecut, nivelul de penetrare al factoringului in Romania, calculat dupa ponderea acestei activitati in produsul intern brut (PIB), a crescut la 1,5%, de la 0,8% in 2006, nivelul fiind inca redus comparativ cu alte state din UE.

"Se remarca o evolutie deosebita a pietei in ultimii trei ani, cresterea anuala fiind de 63% in 2007, respectiv 77% in 2008", a mai spus Marinescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1406 ori
Citeste mai multe despreafaceri factoring tiriac unicredit