Unicredit Tiriac Bank: profit in scadere cu 8%

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 14:05
1394 citiri
Unicredit Tiriac Bank: profit in scadere cu 8%

Unicredit Tiriac Bank a raportat anul trecut un profit net de 329 milioane lei (78 milioane euro), in standardele internationale de contabilitate (IFRS), in scadere cu 8% fata de rezultatul din 2008, in contextul in care provizioanele nete au sporit cu 84%, a anuntat miercuri banca, intr-un comunicat preluat de NewsIn.

In schimb, banca a raportat un profit operational in crestere cu 11% fata de 2008, pana la 668 milioane lei, in conditiile in care veniturile operationale au urcat cu 7%, la 1,24 miliarde lei.

De asemenea, cheltuielile operationale au sporit cu doar 3,4%, sub rata inflatiei.

"A fost un an dificil, care a presupus eforturi considerabile mai mult in directi administrarii adecvate a riscurilor decat in directia cresterii afacerilor, spre deosebire de anii anteriori.

Aceasta orientare a fost determinata de scaderea fara precedent a cererii si de o deteriorare rapida a capacitatii de plata in randul entitatilor economice.

Nivelul nostru adecvat de profitabilitate intr-un mediu economic dificil a reprezentat un test de sustenabilitate a modelului de business", a spus Rasvan Radu, directorul general si presedintele executiv al Unicredit Tiriac Bank.

Banca a anuntat ca raportul intre costuri si venituri a coborat la 46,1%, fata de media sistemului bancar de aproape 53%.

Totodata, provizioanele nete au crescut cu 84% anul trecut, fata de finalul lui 2008.

"Similar sistemului bancar, calitatea activelor din portofoliul bancii s-a deteriorat, dar in limite controlabile, fara a periclita capacitatea de generare de profit a UCT.

Rata de nerambursare mai mare de 90 de zile a crescut la 6,5%, mult peste nivelul anului precedent", se mai arata in comunicatul bancii.

Astfel, costul anualizat al riscului a ajuns la 135 de puncte de baza, incluzand creditele din bilant si obligatiile extrabilantiere, iar acoperirea cu provizioane a creditelor din bilant a ajuns la 4,9%.

Totusi, Unicredit Tiriac Bank a reusit sa restructureze aproape 3.000 de imprumuturi ale persoanelor fizice, precum si o serie de credite ale companiilor.

"UCT incheie anul 2009 cu o situatie financiara solida, cu un nivel ridicat de capitalizare si de lichiditate, cu o dependenta mai redusa de piata externa, o buna acoperire a riscurilor, eficientp puternica si profitabilitate satisfacatoare.

Noi am continuat sa investim chiar si in momentele de criza, din dorinta de a crea o platoforma puternica de crestere, servicii de inalta calitate si excelenta in derularea activitatilor de baza", a spus Stanislav Georgiev, directorul financiar si vicepresedintele executiv al bancii.

Activele totale ale bancii au ajuns la sfarsitul lui 2009 la 20,4 miliarde lei (4,8 miliarde euro), in crestere cu 17% fata de anul precedent.

Portofoliul de credite a atins 12,1 miliarde lei, in scadere cu 2% fata de sfarsitul lui 2008, ca urmare a cererii mai scazute.

Depozitele clientilor au urcat cu 23%, pana la 10,7 miliarde lei. 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#bank, #profit, #tiriac, #unicredit , #stiri Unicredit Tiriac