UniCredit sustine proiectele cu fonduri europene nerambursabile

Marti, 16 Iunie 2009, ora 13:22
3288 citiri
UniCredit sustine proiectele cu fonduri europene nerambursabile

UniCredit Tiriac Bank a lansat trei tipuri de credite si o scrisoare de garantie bancara ca solutii de finantare pentru proiectele care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile, iar in prima faza clientii bancii vor putea accesa fonduri europene din PNDR, a anuntat marti banca, precizeaza NewsIn.

Astfel UniCredit Tiriac Bank a lansat patru tipuri de produse, respectiv o scrisoare de garantie bancara pentru avansul de la autoritati, un credit punte, un credit de investitii si o facilitate de finantare pe termen scurt.

Scrisoarea de garantie bancara este necesara incasarii avansului de la autoritati, iar valoarea scrisorii poate acoperi 100% sau 110% din avans, in functie de programul operational in care se incadreaza proiectul.

Durata maxima de implementare a unui proiect variaza intre 24 si 36 de luni, in functie de program, masura, domeniu major de interventie, operatiune si specificul proiectului.

Astfel creditul punte asigura necesarul de finantare pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile si acopera pana la 100% din finantarea nerambursabila.

UniCredit Tiriac Bank poate acorda, in functie de proiect, o perioada de gratie de pana la 120 de zile dupa finalizarea acestuia, pentru rambursarea creditului punte. Din costul total al unui proiect, clientul beneficiar trebuie sa acopere in totalitate cofinantarea cheltuielilor eligibile, precum si cheltuielile neeligibile.

Creditul pentru investitii se poate acorda desinestatator sau concomitent cu creditul punte si poate asigura cofinantarea a pana la 75% din cheltuielile eligibile.

Facilitatea pe termen scurt asigura sursele de finantare necesare pentru achizitiile din proiect, mai ales pentru plata TVA, taxa considerata cheltuiala neeligibila.

In prima etapa, clientii bancii vor putea accesa fonduri europene prin masurile 121, 123, 312, 313 din Programul National pentru Investitiile in Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru intervalul 2007-2013.

"Pana la sfarsitul anului vom introduce produse dedicate proiectelor care se incadreaza in Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", ce sprijina si imbunatatirea eficientei energetice, inclusiv producerea de energie regenerabila", a spus presedintele executiv al bancii, Rasvan Radu.

Printre proiectele ce pot beneficia momentan de finantare nerambursabila se numara modernizarea fermelor agricole (vegetale si zootehnice), cele incadrate in industria de procesare agroalimentara si in industria usoara, activitatile mestesugaresti, serviciile pentru populatia rurala, sprijinirea turismului rural, dar si alte tipuri de proiecte.

Programul este finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din fonduri de la bugetul de stat. Clientii UniCredit Tiriac Bank pot apela si la produsele de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferentele de curs de schimb ce apar in diferite momente de aplicare a proiectului.

Banca poate prelua solicitari de cofinantare a proiectelor ce beneficiaza de fonduri nerambursabile, atat inainte de depunerea proiectului - pentru a identifica produsele bancare optime si pentru a elabora o structura individuala de finantare ce poate fi folosita in exprimarea fluxului de numerar din documentatia proiectului -, cat si dupa aprobarea proiectului si semnarea contractului cu autoritatile pentru stabilirea structurii de finantare pe perioada implementarii.

La nivelul Uniunii Europene, rata de programare 2007-2013 prevede prin intermediul instrumentelor structurale un sprijin total pentru Romania, de aproximativ 27,5 miliarde euro.

Instrumentele structurale sunt reprezentate de cinci fonduri europene - Fondul European de Dezvoltare Regionala (PEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Perscuit (FEP). La acest instrument se vor adauga aproximativ 6 miliarde euro din bugetul national.

UniCredit Tiriac Bank face parte din UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, si are in prezent circa 600.000 clienti. Banca avea la finalul anului trecut o retea de 242 de unitati si 3.236 de angajati.

Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
O minciună conform căruia mari bănci americane ar fi pariat între 350 și 500 de miliarde de dolari pe prăbușirea economiei românești, circulă intens pe platforma X (fosta Twitter), dar...
Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
În 2024, țările europene au cunoscut o revenire modestă la o rată a inflație „gestionabilă”, dar, în același timp, situația geopolitică și economică i-a făcut pe investitori să...
#UniCredit, #finantare, #proiecte, #fonduri, #europene, #nerambursabile , #stiri Unicredit Tiriac

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  2. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  3. ”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA
  4. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  5. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  6. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  7. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  8. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  9. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  10. Gabriel Țecheră (TTS) la Quarterly Report: „Profitul nostru din 2024 va fi dublu față de 2021”