UniCredit: Pentru multe companii, trimestrul IV va fi decisiv

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 09:20
1285 citiri
UniCredit: Pentru multe companii, trimestrul IV va fi decisiv

Conflictul mocnit de la nivelul sistemului politic, concentrat pe apropiatele alegeri prezidentiale, blocajul din justitie si aparatul administrativ neperformant sunt principalii factori negativi care genereaza in acest moment costuri mari pentru mediul de afaceri si pentru sistemul financiar-bancar in particular, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, unul din primii zece jucatori de pe piata.

"In materie de politici publice legate de criza nu astept nimic semnificativ pana la sfarsitul anului. Ar fi foarte bine sa fie mentinuta stabilitatea guvernului, pentru ca o eventuala criza si la nivel guvernamental ne-ar dezechilibra total. Blocajul din justitie - care oricum era supraaglomerata - nu ajuta deloc, dimpotriva, mediul economic primeste o lovitura in plus."

Bancherul crede ca revigorarea economiei poate porni doar din exporturi, pe seama semnalelor pozitive din UE, si din mari proiecte de investitii publice care sa antreneze si companiile private. "Sectorul public nu a ajutat insa pana acum in niciun fel."

Importanta este ajustarea costurilor

Radu spune ca prioritatea bancilor in acest moment este sprijinirea companiilor pentru restructurare si ajustare la noile conditii de piata, avand in vedere ca acesta va fi mediul de functionare pe termen lung, nefiind vorba doar un episod care sa se incheie anul acesta.

"Am intrat in mijlocul crizei, iar prin sustinerea si viabilizarea companiilor, care inseamna implicit stabilizarea locurilor de munca, obtinem in final tocmai reducerea impactului crizei asupra sistemului financiar prin creditele neperformante."

El sustine ca bancherii sunt acum mult mai deschisi in a acorda sprijin clientilor companii, un sprijin bazat mai putin pe analiza planurilor de afaceri - care sunt ajustate continuu - si mai mult pe angajamentul si pe capacitatea managementului de a face restructurare.

"Planurile de afaceri sunt ajustate permanent, asa ca nu mai pot fi o baza solida de analiza. Importanta este ajustarea costurilor la niveluri sustenabile, acestea fiind singurul element cert, in timp ce cifra de afaceri tot scade. Ne asteptam ca efectele relaxarii de acum a conditiilor de rambursare sa se vada in a doua jumatate a lui 2010.

Insa odata ce criza va trece, abordarea noastra se va baza mai mult pe evaluarea performantei companiilor." 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#companii, #credite, #criza, #economie , #stiri Unicredit Tiriac