Top 10 proiecte imobiliare ratate

Luni, 04 Iulie 2011, ora 11:40
1721 citiri
Top 10 proiecte imobiliare ratate

Criza a lasat multe victime in randul marilor proiecte imobiliare programate a fi finalizate in ultimii ani. Cu datorii neachitate de peste 250 mil. euro, cele mai mari zece proiecte imobiliare ratate au lasat si oameni devastati de pe urma banilor investiti.

Cel mai mare esec imobiliar este proiectul Planorama, relateaza Capital. Dezvoltatorii israelieni Euro Habitat au promis in urma cu cinci ani ca vor construi patru blocuri in zona Doamna Ghica, constructia de 1.100 de locuinte nefiind nici pana astazi finalizata.

Cumparatorii apartamentelor nu si-au recuperat inca banii.

Un alt proiect ratat este Tiago Mall din Oradea. Dezvoltatorul irlandez Mivan a intrat in incapacitate de plata inainte de a finaliza proiectul.

Finantat cu un credit de 58 de milioane de euro si 25,2 milioane de lei luat de la UniCredit Austria si UniCredit Tiriac, Tiago mall a ajuns sa fie vandut la licitatie.

Cumparatorul este Shopping Center Holding, in spatele caruia se afla omul de afaceri gabriel Popoviciu. Tiago Mall urmeaza sa fie deschis in toamna acestui an.

Ocupantul locului 3 in topul proiectelor esuate este City Mall de langa cimitirul Bellu din Bucuresti.

Proprietarul, firma Victoria Holding, a platit 103,5 mil. euro in urma cu cinci ani pentru constructia mall-ului. In toamna lui 2010, City Mall a fost declarat falimentar, cu datorii de peste 40 mil. euro.

Nici centrul comercial Armonia din Braila nu a avut o soarta mai buna. Dezvoltat de RED Management Capital, centrul a functionat sase luni si este inchis de aproape doi ani.

Dupa ce a acumulat datorii de peste 40 mil. euro, proiectul a fost declarat insolvent.

Lista continua cu proiectul Blue Tower din Colentina, inceput de compania Copper Beech. Dezvoltatorul a intrat in faliment in decembrie 2010, dupa ce se lauda in 2007 cu planuri de 2,5 mld. euro.

Alti dezvoltatori intrati in faliment, cu datorii de peste 25 milioane de euro, sunt firmele Heitman si Cefin, care incepusera proiectul Cortina Residence din Baneasa.

Compania britanica European Future Group anuntase investitii de 2,5 mld. euro in proiecte rezidentiale, de birouri si centre comerciale. Firma a iesit de pe piata la inceputul crizei financiare.

Dezvoltatorul imobiliar Terra Vision, aflat in reorganizare financiara, este obligat sa vanda doua blocuri nefinalizate din cadrul ansamblului rezidential Terra Residence (foto) din Voluntari pentru a-si acoperi datoriile catre creditori.

Proiectul My Dream din Pipera a fost lichidat in luna mai a acestui an, dupa ce dezvoltatorul Plus Development a intrat in insolventa.

Topul este inchis de compania Gigant Construct care cumparase in 2007 un teren de 10.200 mp in Bucuresti. Intentiona sa construiasca 400 de locuinte, dar proiectul a fost blocat de criza.

#proiect imobiliar, #criza, #planorama, #tiago mall , #stiri Unicredit Tiriac