Piata comertului electronic din Romania ar putea creste la 50 milioane euro in 2008

Marti, 11 Martie 2008, ora 16:05
1166 citiri
Piata comertului electronic din Romania ar putea creste la 50 milioane euro in 2008

Piata comertului electronic din Romania va inregistra o crestere cu 50% in acest an, de la nivelul de 35 milioane euro la care s-a situat in 2007, a estimat directorul general al Romcard, Marin Mitroi, la un seminar despre carduri.Anul trecut, in Romania au fost efectuate 450.000 tranzactii electronice, in valoare totala de circa 35 milioane euro.


"Comertul electronic inregistreaza un ritm de crestere foarte rapid in Romania, volumul procesat in 2007 fiind de trei ori mai mare decat in anul precedent. Anul 2008 a inceput, de asemenea, foarte bine", a spus Mitroi.


In prezent, nivelul tranzactiilor electronice se ridica la 52.000 tranzactii/luna, in urcare fata de luna decembrie, cand s-au efectuat 40.000 tranzactii.


Ponderea platilor efectuate prin tranzactii online, din totalul comenzilor electronice, a fost estimat de Mitroi la 30-40%.


Presedintele Romcard a estimat ca in 2008, sistemul de plati electronice va fi utilizat in mod special pentru plata facturilor de telefonie mobila, dar si pentru turism, rezervari, transport sau cazare, cu o pondere valorica mai mare. In 2007, platile electronice au fost folosite si la achizitionarea electrocasnicelor, produselor multimedia si produselor de birotica.


In sectorul comertului electronic sunt inscrisi aproximativ 150 comercianti activi, certificati in sistemul 3D Secure. Mitroi a precizat ca o parte dintre comercianti au fost eliminati din cauza orientarii excesiv pe tranzactii cu strainatatea (crossborder). De asemenea, acesta a subliniat ritmul alert de crestere al sectorului, anuntand ca in fiecare luna se adauga alti zece comercianti in sistemul de plati electronice 3D Secure.


Numarul cardurilor certificate 3D Secure a atins 3,5 miloane de unitati, si sunt emise de BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Transilvania, dintre care numai 10.000 sunt active.


"Raportul indica o promovare extrem de redusa", a explicat Mitroi.


Cinci banci din Romania au fost certificate pana in prezent in sistemul de plati electronice 3D Secure: BRD Group Societe Generale, BCR, Banca Transilvania, Raiffaisen Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.


Mitroi a subliniat evolutia BRD, al carei volum de acceptare este "spectaculos" si a mentionat ca Banca Transilvania "vine promitator din urma".


Romcard este unicul procesator final de plati online prin card din Romania si a inaugurat in 2003 sistemul de plati 3D Secure, prin care, la fiecare tranzactie, se face atat verificarea comerciantului, cat si a cardului.


Domeniul de activitate al Romcard include autorizarea tranzactiilor cu carduri (front office), administrare baze de date, decontarea si procesarea tranzactiilor cu carduri (back office), solutie "3DSecure" la cheie pentru bancile acceptatoare si emitente pentru serviciile de e-commerce "Verified by Visa" si "MasterCard SecureCode". Actionarii Romcard sunt Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank Romania, UniCredit Tiriac Bank si Financiara SA.