Oamenii de afaceri: negarea crizei a agravat situatia din economie

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 17:41
1679 citiri
Oamenii de afaceri: negarea crizei a agravat situatia din economie

Negarea prelungita si raspunsul neadecvat din partea autoritatilor la criza sunt motivele pentru care in Romania efectele declinului economic mondial au fost resimtite mult mai pronuntat, considera bancherii si oamenii de afaceri, care se asteapta in urmatorii doi ani la o crestere marginala, potrivit Mediafax.

Oamenii de afaceri si bacherii prezenti la intalnirea ZF Expert - "Lehman Brothers - doi ani de la falimentul care a adus criza" au fost de acord ca atat Guvernul, cat si banca centrala s-au plast un timp prea indelungat in perioada de negarea a crizei si posibilelor efecte, iar ulterior autoritatile nu au luat deciziile macroeconomice corecte.

"BNR nu a realizat amplitudinea crizei decat foarte tarziu (...)

Pot intelege eroarea prin omisiune din partea Guvernului in an electoral, dar nu pot intelege negarea timp de cel putin sase luni din partea bancii centrale.

A existat o defazare si un raspuns gresit si de la Guvern si de la autoritatile monetare", a declarat Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Lionachescu a punctat ca prin apararea cursului de schimb al monedei nationale, BNR a sacrificat 20 de milioane de persoane pentru a salva 2-3 banci, "care oricum nu erau performante", si cel mult 180.000 de clienti cu credite ipotecare.

"Aici se vede diferenta dintre Romania si alte tari: reactia la un soc negativ la nivel global, care era o criza de lichiditati.

Reactia noastra, politica macroeconomica, a fost total gresita, pentru ca eram intr-un an electoral si exista razboiul pe termen scurt cu cursul, dar au uitat ca va fi lupta pe plan mondial pe termen mai lung (...)

Noi am incercat sa tinem totul sub control", a spus Flori Citu, director al diviziei Piete Financiare din ING Bank Romania.

Citu crede ca deprecierea leului ar fi reprezentat o "supapa" pentru economie, iar politica fiscala trebuia sa fie relaxata nu prin cresterea cheltuielilor publice, ci prin reducerea taxelor, care sa lase mai multi bani in sistemul privat.

De asemenea, Citu sustine ca, dupa octombrie 2008, banca centrala trebuia sa duca imediat dobanzile in jos, asa cum au procedat toate statele din UE.

In schimb, Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, afirma ca deprecierea leului ar fi dus nu doar la "explozia dramatica" a creditelor neperformante in euro, dar si la panica in randul populatiei.

"In Romania totul este original. Avem o democratie originala (...), deci si o politica macroeconomica originala (...)

Sigur, daca ar fi urcat cursul mai sus doar doua zile nu era o problema", a spus Pascariu.

Oamenii de afaceri nu se asteapta ca economia sa reporneasca in urmatorii doi ani, fiind anticipata mai curand o crestere marginala.

"Eu am mai spus, vad o stare de lancezeala (...). Va continua intr-o stare de «merge si asa» tipic romaneasca, care se va duce tot mai mult, inclusiv spre nivelul bancilor.

Vad crestere economica marginala, lancezeala totala. Si sunt un optimist", a aratat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de afaceri din Romania.

Omul de afaceri Florin Andronescu, fondatorul clinicilor Sanador, subscrie opiniei, mai ales ca nu vede vreo responsabilitate politica serioasa.

Intrebat daca totul se reduce la politic, omul de afaceri a spus ca: "Nu, dar o foarte buna parte".

"In 2004 - 2008 mediul de afaceri suferea cumplit pentru ca trebuia sa urmareasca linia salariala din sectorul bugetar si toata lumea punea presiuni pentru cresteri salariale" a adaugat Andronescu.

El a mentionat ca atunci cand erau cresterile salariale din sectorul public firmele "fugeau dupa vanzari", dar in acelasi timp inregistrau si costuri mai mari.

"Prefer sa am o rigurozitate, o predictie corecta pe cativa ani de zile decat sa am astfel de nebunii. S-a creat un bublle la nivel bugetar - salarii si oameni masiv - pe care acum trebuie sa le dea inapoi.

Din cauza unei greseli guvernamentale majore. (...) Nu astept totul de la stat. (...) Astept sa nu intervina la modul cum a intervenit", a continuat Andronescu.

Intrebat daca mediul politic din Romania are o influenta mai mare decat in alte state, Andronescu a spus: "Da, atata vreme cat greseste, cat intervine in piata".

Omul de afaceri a explicat ca in urma majorarii TVA de la 19% la 24% trebuie sa discute din nou cu banca intrucat planurile pe termen scurt au fost "date peste cap".

La randul sau, Dan Pascariu este de parere ca statul in Romania are o implicare mult mai mare in economic decat in alte tari din UE, mai ales "prin ceea ce nu face, sau prin greseli"

"Sigur ca in Romania politicul joaca un rol mai important (...). Ce nu faci la timpul potrivit, sau ce faci gresit se razbuna mai tarziu", a spus Pascariu.

Oficialul UniCredit Tiriac Bank anticipeaza ca 2011 va fi cel putin un an de "lancezeala" in conditiile actuale.

"Asa cum stau lucrurile acum, 2011 nu ar trebui sa fie un an de succes, va fi cel putin un an de lancezeala.

Nu exista nimic acum care sa realizeze premisele….", a spus Pascariu.

Romania a inegistrat in 2009 o reducere a PIB de peste 7%, iar prognozele indica o noua scadere economica de 2% in acest an si o usoara revenire in 2011. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#afaceri, #criza, #de, #oameni, #stat , #stiri Unicredit Tiriac