City Mall, datorii de 73 milioane euro, peste jumatate la banci

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 16:06
1580 citiri
City Mall, datorii de 73 milioane euro, peste jumatate la banci

Firma Victoria Holding, care detine City Mall Bucuresti, in faliment, are datorii de circa 73 milioane de euro, din care 41 milioane euro catre Bancpost, UniCredit Bank Austria si UniCredit Tiriac Bank, in conditiile in care activele imobilizate totalizau in octombrie 25 milioane euro, anunta Mediafax.

Centrul comercial a intrat in faliment in luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit tabelului preliminar de creante prezentat de administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania, cele trei banci finantatoare ale proiectului au de recuperat 176 milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 milioane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit tiriac Bank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).

In total, cele trei institutii de credit au imprumutat firma Victoria Holding, detinuta de fondul australian de investitii APN European Retail Trust, cu 67,3 milioane de euro, pentru finantarea achizitiei centrului comercial si pentru constructia unei parcari.

Centrul comercial a fost achizitionat in 2006 de fondul australian, pentru mai mult de 100 milioane de euro.

Diferitii furnizori de servicii si alti parteneri de afaceri ai firmei, incadrati in categoria creditorilor chirografari (creditori pe baza unui act sub semnatura privata, n.r.), care nu au garantii, au de recuperat 141,3 milioane lei (33 milioane de euro).

Printre acest tip de creditori inregistrati in tabelul preliminar al creantelor se numara APN European Retail Trust, proprietarul mall-ului, care are de recuperat 65 milioane de lei (15 milioane de euro), dar si firma Porolis Expert, parte a fondului, cu 67 milioane de lei (16 milioane de euro).

APN European Retail Trust a acordat trei facilitati de credit firmei Victoria Holding, in valoare totala de circa 17 milioane de euro, in timp ce Porolis Expert a finantat firma cu 23 milioane de euro.

"Principala cauza care a generat intrarea in faliment a societatii este imposibilitatea de achitare a costurilor financiare pe care le-a presupus achizitionarea complexului City Mall.

Datoria totala generata de achizitie este de circa 40 milioane euro catre Bank Austria (divizia austriaca a UniCredit) pentru care societatea nu a fost in masura sa achite contravaloare dobanzilor datorate bancii din disponibilitatile banesti existente.

Astfel, banca -datorita incalcarii anumitor termeni din contractul de imprumut- a declarat scadente anticipat toate sumele datorate in temeiul contractului de credit, societatea datorand bancii cu titlu de creanta certa, lichida si exigibila la data de 05.10.2010 intreaga valoare a facilitatii de credit, precum si dobanda penalizatoare prevazuta in contractul de credit.

Nivelul total al datoriei societatii catre banca finantatoare ajunge la 40.517.929,68 euro", arata datele prezentate de Casa de Insolventa Transilvania.

O alta cauza a intrarii in faliment este, potrivit raportului admninistratorului judiciar, aglomeratia din partea de sud a Capitalei pe sectorul centrelor comerciale, in conditiile in care in ultimii patru ani s-au deschis trei mall-uri, iar in februarie 2010 cel de-al patrulea, respectiv Sun Plaza - cu o suprafata construita de 210.000 metri patrati, care cuprinde, printre altele, 80.000 de metri patrati de spatii comerciale (de circa patru ori mai mare decat cel oferit de City Mall - 19.000 metri patrati) si o cladire de birouri clasa A, cu o suprafata inchiriabila de 8.300 de metri patrati.

"Inmultirea acestor complexuri de magazine a adus dupa sine scaderea gradului de ocupare a spatiilor de inchiriere, micsorarea numarului de vizitatori pe zi, precum si un interes mai scazut pentru noi contracte.

Aceste probleme au fost potentate si de intrarea in insolventa a unor retaileri ce aveau spatii deschise in City Mall sau de plecarea altora, nevoiti sa paraseasca piata romaneasca, acestea fiind consecintele aparute pe fondul instabilitatii economice actuale, care afecteaza toate domeniile de activitate.

De asemenea, pe masura scaderii traficului in cadrul complexului comercial, pe parcursul anului 2009 si 2010 s-a inregistrat si o crestere a datoriilor acumulate de catre chiriasi catre societate", se mentioneaza in raport.

Centrul comercial a inregistrat o reducere a activitatii incepand cu anul 2009, operational fiind raportata o scadere cu 42,61% a cifrei de afaceri in primele zece luni ale anului 2010 comparativ cu anul 2009, la 12,3 milioane de lei, in timp ce in anul 2009 cifra de afaceri anuala s-a redus cu 9,57% fata de 2008.

"Diminuarea acesteia se datoreaza modificarii politicii de preturi, respectiv reducerii chiriei, pierderii unei parti din chiriasi si a expirarii unor contracte de inchiriere. Astfel, din chiria de baza s-au pierdut circa 1,9 milioane de euro ca urmare a plecarii unor retaileri din cadrul centrului, in timp ce restul pierderii provine din reducerile de chirii aplicate celor care au ramas in mall. Gradul de ocupare a mall-ului s-a redus la 80% in iunie 2010, de la 90% un an mai devreme", arata datele Casei de Insolventa Transilvania.

In ceea ce priveste activele imobilizate, acestea au o evolutie descendenta incepand cu anul 2008, ponderea lor in total active fiind in descrestere fata de anul precedent cu 1,1 puncte, iar valoarea neta absoluta s-a redus de la 227,4 milioane lei in 2008 la 106 milioane lei in octombrie 2010.

City Mall are o suprafata totala de 38.000 metri patrati, structurata pe trei subsoluri, parter si patru etaje, oferind o suprafata de inchiriat de 19.000 metri patrati. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zona de cafenele si restaurante, precum si un cinematograf operat de compania City Cinema.

Din analiza evolutiei rezultatului net se observa ca in anul 2006 firma a obtinut profit de 9 milioane de euro, iar incepand din 2007 are pierderi, in 2008 raportand un rezultat net negativ de 93,3 milioane de lei. in primele 10 luni ale anului 2010 pierderea a fost de 15,06 milioane lei.

Fondul australian este al treilea proprietar al City Mall, amplasat in zona Eroii Revolutiei. Acesta a preluat la sfarsitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, detinuta de un grup de investitori britanici.

La randul sau, grupul de investitori achizitionase mall-ul cu mai putin de un an inainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci si israelieni.

#City Mall, #insolventa, #datorii, #banci, #retaileri , #stiri Unicredit Tiriac