Bancile isi numara pierderile dupa ce au zburdat in profituri

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 10:07
877 citiri

 Sistemul bancar a avut pierderi de 54 de milioane de euro pe primele cinci luni. Patru jucatori din primii zece au incheiat luna mai pe minus.

In urma cu un an, cand criza inca nu lovise Romania, acelasi sistem bancar raporta un profit net de 438 mil. euro la cinci luni. De altfel, pe tot anul 2008 bancile au raportat in total profituri de 1,27 miliarde de euro, o mare parte dintre ele platind chiar si dividende de zeci de mililioane de euro bancilor mama din strainatate, in conditiile in care statul roman s-a imprumutat cu 20 mld. euro pentru a face fata repatrierilor de capital privat.

Ajustarile de personal si de unitati sunt primele efecte vizibile ale crizei in sistemul bancar, care a impins bancile sa inceapa restructurarea pentru a face fata costurilor in crestere si veniturilor in scadere.

Aprilie a consemnat o revenire pasagera a sistemului bancar pe plus, pentru ca in luna mai pierderea cumulata a sistemului bancar sa atinga un varf de 228 mil. lei. Asa se face ca la nivelul lunii mai, patru din primele zece banci de pe piata au avut pierderi dupa contabilitatea locala.

Bancherii se dau peste cap pentru a restructura creditele astfel incat sa nu fie nevoiti sa le provizioneze ca pierdere potentiala, apeland mai ales la prelungirea scadentelor pana la dublare.

"Nu sunt atat de ingrijorat de sistemul bancar in sine, cat de contextul dat de lipsa de reforme din economie, de faptul ca nu exista nicio directie la nivelul politicilor publice. Bancile singure nu pot stimula cererea si din aceasta cauza creditarea nu se reia desi scad dobanzile, pentru ca exista o retinere a clientilor, pentru ca se reduce consumul si scad investitiile. Cererea trebuie stimulata prin pachete venite din partea statului", comenteaza Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Ban k.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #pierderi, #profit, #provizioane, #restructurari , #stiri Unicredit Tiriac