Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile au ajuns sa controleze 68% din piata fondurilor mutuale

Bancile au ajuns sa controleze 68% din piata fondurilor mutuale
Bancile intrate in ultimii doi ani pe piata fondurilor mutuale, Banca Transilvania, Raiffeisen si Bancpost, au urcat rapid in varful ierarhiei, din punctul de vedere al activelor administrate, devansand jucatorii cu vechime precum BCR si BRD.

Peste 68% din activele fondurilor deschise de investitii erau concentrate la finele lunii august in mainile a sase banci: Banca Transilvania, Raiffeisen, EFG Eurobank, BCR, BRD-Societe Generale si Unicredit Tiriac (Pioneer). Acestea administreaza aproape 180 din totalul de 259 mil. euro al industriei.

Cota de piata a bancilor pe piata fondurilor mutuale a crescut astfel cu aproape 12% in ultimul an, de la 56% la finele lui august 2006.

Principalele atuuri ale bancilor in fata administratorilor independenti sunt reteaua de distributie si apartenenta la grupuri financiare importante. Administratorii independenti contraataca cu strategii de investitii mai flexibile, care au adus in ultimul an randamente mai ridicate.

Jucatorii nou intrati pe piata au preluat conducerea in top, datorita unei strategii de promovare agresive, in timp ce vechii lideri ai pietei, BCR si SG Asset Management (BRD) au pierdut din cota de piata, confruntandu-se cu retrageri din fonduri.

Primul loc in clasamentul administratorilor de investitii dupa valoarea activelor nete este ocupat de societatea de administrare din cadrul grupului Banca Transilvania cu un total al activelor de 39,6 mil. euro si trei fonduri deschise de investitii in administrare. Pe locul doi, se situeaza Raiffeisen Asset Management, cu 39,2 mil. euro in administrare, iar locul al treilea este detinut de EFG Mutual Funds Management cu active de 29,9 mil. euro.

Locurile al patrulea si al cincilea sunt ocupate de liderii anului trecut BCR Asset Management si de SG Asset Management despartite de o diferenta de doar 30.000 de euro. "In ultimele 12 luni, am pierdut din cota de piata din cauza rascumpararilor masive care au avut loc la fondul monetar Simfonia la inceputul anului, dar si din cauza noilor intrari de pe piata", spune Dan Nicu, presedintele SG Asset Management.

Evolutia administratorilor de la Banca Transilvania si Raiffeisen care in decursul a 12 luni si-au majorat activele fondurilor deschise cu peste 300%, a lasat in urma pe liderii de clasament. In ultimele 12 luni, BCR Asset Management a inregistrat o scadere de 7% a activelor, in timp ce activele SG Asset Management au crescut cu 25%.

Cea mai mare crestere a activelor a fost inregistrata de Swiss Capital Asset Management" class='linkuri'>Swiss Capital Asset Management cu un plus de 432% in ultimul an. Activele fondului Active Dinamic, administrate de Swiss, au ajuns in august la 11,5 mil. euro.

"Trebuie sa punem umarul la dezvoltarea pietei si mai putin sa tintim obtinerea unei cote de piata. Este mai importanta detinerea unei pozitii de top in cadrul unei industrii dezvoltate, care da semne de maturizare", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

In ultimele 12 luni, Raiffeisen Asset Management a adus pe piata un fond nou de investitii, Romania Actiuni. In timp ce BT Asset Management a lansat la sfarsitul anului trecut primul fond de indice, BT Index.

Continuarea in <a href=http://www.bloginvest.ro/2007/09/bancile-au-ajuns-sa-controleze-68-din-piata-fondurilor-mutuale/>BlogInvest</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 881 ori