Averea romanului: 1.100 de Euro

Vineri, 30 Noiembrie 2007, ora 12:17
1052 citiri
Averea romanului: 1.100 de Euro

Romanii sunt codasii regiunii din punctul de vedere al averii financiare pe cap de locuitor. Si la credite stam la fel de prost.

Romanii sunt codasi in regiune atat din punctul de vedere al averii financiare detinute, cat si din punctul de vedere al finantarilor obtinute, potrivit unui studiu realizat de Unicredit Group.

Averea financiara medie a unui roman era mai mica de 1.100 de euro la finele anului trecut. Aceasta a fost calculata luand in cosiderare numerarul, depozitele si investitiile in actiuni, fonduri mutuale, asigurari.

In acelasi timp, datoria medie pe cap de locuitor era de circa 570 de euro. Intre timp, Unicredit estimeaza ca s-a ajuns la o datorie pe cap de locuitor de 880 de euro. Indatorarea financiara a romanilor a fost determinata luand in calcul creditele de la banci si contractele de leasing incheiate.

Conform unei estimari EVZ, datoria la banci a fiecarui roman depaseste 900 de euro, luand in considerare doar creditele bancare.
Datoria si averea medie ale unui roman sunt cu mult sub media inregistrata la nivelul tarilor din regiune. In Europa Centrala si de Est, datoria medie pe cap de locuitor este de aproape 1.100 de euro, in timp ce averea financiara este de peste 3.300 de euro.

Chiar daca economiile si investitiile au crescut, creditele au avansat mai rapid. Efectul: expansiunea imprumuturilor "mananca" din averea financiara a romanilor.

DOBANZI

Se scumpesc creditele in lei

Creditele in lei se vor scumpi incepand cu anul viitor, anticipeaza economistul Unicredit - Tiriac. Marirea dobanzilor la credite va fi generata de costurile de finantare mai mari suportate de banci a unei inflatii mai mari decat cea anticipata in trecut. "Ratele dobanzilor la termene de o luna de pe piata interbancara au avut o tendinta de scadere pana la sfarsitul lunii septembrie. Pentru companii exista deja o tendinta de crestere a dobanzilor", a afirmat economistul UniCredit.

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei