Apartamentele din Capitala se scumpesc, in 2008, cu pana la 20%

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 10:58
1247 citiri
Apartamentele din Capitala se scumpesc, in 2008, cu pana la 20%

In ultimii doi ani, ritmul lansarii proiectelor rezidentiale "pe hartie" din Capitala a fost mult mai alert decat cel al finalizarii acestora. Cu toate acestea, specialistii imobilari sustin ca, pana in 2012, vor fi finalizate aproximativ 27.000 de noi locuinte. Astfel, se va micsora cu putin deficitul dintre cerere si oferta. La ora actuala, Bucurestiul are nevoie de aproape 300.000 de locuinte.

Cat despre pretul pe metru patrat al apartamentelor noi, analistii de la Colliers prevad o crestere medie de 15% pentru fiecare proiect in parte.

Ioana Petrescu, sales manager la compania de consultanta Esop, spune ca pentru anul in curs trebuie sa ne asteptam la cresteri cuprinse intre 10 si 20%, iar cele mai multe scumpiri se vor inregistra pe segmentul clasei medii si medii plus. Astfel, in 2008 pretul mediu pentru un metru patrat construit va fi de 1.700 de euro, in timp ce in 2007 acesta a fost de 1.500 de euro pe metru patrat. in 2005 se platea 1.000 de euro pe metru patrat, iar in 2006 1.200 de euro. Preturile vor creste si datorita costurilor mai mari pe care dezvoltatorii vor trebui sa le suporte incepand din acest an. Salariile muncitorilor din domeniul constructiilor au crescut cu 27%, iar materialele de constructii s-au scumpit in 2007 cu 20%.

Statisticile arata ca, anul trecut, pretul mediu de tranzactionare al locuintelor din zona centrala si semi-centrala s-a incadrat intre 1.000 si 3.000 de euro pe metru patrat, in functie de locatie, finisaje si facilitatile oferite de dezvoltator. in zona de nord, un metru patrat construit s-a vandut cu valori cuprinse intre 2.500 si 5.500 de euro, exceptie fiind pretul de aproape 9.000 de euro pentru un metru patrat construit in zona Parcul Bordei.

Apartamentele vechi raman in continuare o alternativa

Desi sunt programate multe noi proiecte, preturile apartamentelor vechi vor creste in continuare. Chiar daca numarul apartamentelor livrate a crescut, acestea nu reusesc sa satisfaca cererea si asta pentru ca o mare parte dintre acestea nu sunt inca finalizate, ci se afla in stadii de executie. Ca urmare, apartamentele vechi vor ramane o alternativa, ceea ce va favoriza cresterea preturilor acestora in urmatorul an cu 10%, sustin reprezentantii EuroMetropola.

Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei DTZ Echinox, spune ca din punctul de vedere al pretului, apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la 40% si ca de-abia in urmatorii doi, trei ani va fi o concurenta serioasa pe acest segment, cand mai multe ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni vor fi livrate pe piata, precum cele din zonele Titan, Vitan, Vacaresti, Berceni si Crangasi. "Scaderea in timp a preturilor apartamentelor comuniste va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi in cartiere, orientarea majoritatii cumparatorilor catre apartamentele noi. Previzionam o scadere treptata a preturilor strans legata de o scadere a interesului pentru apartamentele vechi," completeaza Victoria Linca.

Romania este la ora actuala pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de apartamente livrate pe cap de locuitor, cu doar doua locuinte la mia de locuitori.

"Disputa" pe previziunile din acest an

Conform unor date ale UniCredit tiriac Bank, de acum incolo se vor livra in fiecare an circa 6.700 de noi locuinte, in timp ce analistii de la compania de consultanta imobiliara Colliers International estimeaza ca, in 2008, vor fi livrate 6.500 de locuinte noi. Specialistii Esop merg si mai departe, estimand ca numarul acestora va ajunge la 7.000. Doar reprezentantii de la EuroMetropola sunt ceva mai rezervati si spun ca, pentru anul in curs, vor fi livrate doar 2.500 de noi locuinte. Anul acesta au fost lansate pe piata proiecte imobiliare ce aduna 5.000 de locuinte.

<a href=http://www.gandul.info/actualitatea/apartamentele-din-capitala-se-scumpesc-in-2008-cu-pana-la-20.html?3927;2323012/ target=_blank>Gandul</a>