Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actionarii HVB Tiriac vor aproba, pe 9 martie, proiectul de fuziune cu Unicredit

Actionarii HVB Tiriac vor aproba, pe 9 martie, proiectul de fuziune cu Unicredit

Actionarii bancii HVB Tiriac sunt convocati, pe 9 martie, pentru a decide aprobarea proiectului de fuziune cu Unicredit Bank, decisa de actionarul majoritar comun al celor doua banci, Unicredit Group, potrivit unui anunt de convocare publicat, marti, in Monitorul Oficial.

Pe data de 4 decembrie, actionarii bancii Unicredit au aprobat, de principiu, procesul de fuziune in urma caruia banca va fi absorbita de catre HVB Tiriac Bank, si au imputernicit consiliul de administratie sa intocmeasca proiectul de fuziune.

Ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor HVB Tiriac Bank din 9 martie cuprinde si aprobarea bilantului de fuziune agregat, de la data de 30 septembrie 2006, al celor doua banci care vor fuziona. Bilantul de fuziune a fost auditat de KPMG.

Unicredit Tiriac Bank, care va rezulta in urma fuziunii prin absorbtie dintre bancile HVB Tiriac si Unicredit Romania, va avea un capital social de 379,1 milioane lei (113 milioane euro), potrvit proiectului de fuziune publicat in decembrie 2006.

Proiectul de fuziune prevede finalizarea operatiunii pe data de 1 iunie 2007, "cu exceptia cazului in care fuziunea nu va putea fi inregistrata la registrul comertului in data de 31 mai 2007. Daca fuziunea nu se va inregistra pana la finalul lunii mai, data fuziunii contabile va fi prima zi a lunii ce succede luna in care fuziunea a fost inregistrata la registrul comertului", se arata in proiect.

Fuziunea va consta in absorbirea de catre HVB Tiriac (considerata banca "absorbanta") a bancii Unicredit Romania (banca "absorbita"). Absorbtia se va face pe baza situatiilor financiare ale Unicredit Romania din 30 septembrie, aprobate de actionarii celor doua banci in luna decembrie.

Ca urmare a fuziunii, banca absorbanta va emite 4,2 milioane actiuni noi, cu valoarea nominala de 9,3 lei, majorand astfel capitalul social al bancii de la 339,9 milioane lei (101,2 milioane euro) pana la 379,1 milioane lei (113 milioane euro), se precizeaza in proiectul de fuziune.

Structura actionariatului bancii rezultate in urma fuziunii va fi compusa din Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), cu 44,88% din actiuni, UniCredito Italiano, cu 10,219%, Redrum - 20,17% si Vesanio, cu 20,22% din capital. Restul actionarilor vor detine fiecare participatii de sub 1%.

UniCredit Group este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, fiind prezent in 20 de piete bancare prin intermediul a 7.000 de sucursale care deservesc 35 de milioane de clienti. In cadrul grupului, BA-CA este responsabila de activitatile bancare din Europa Centrala si de Est.

UniCredit Group este prezent in Romania prin UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank. Fuziunea celor doua banci va crea un jucator cu active totale nete de 3,4 miliarde euro, 132 de sucursale si 600.000 de clienti.

La finele anului 2006, HVB Tiriac avea active de 8,83 miliarde lei (2,6 miliarde euro) si controla 5,13% din piata bancara romaneasca, iar UniCredit Romania detinea 1,66% din piata, cu active de 2,86 miliarde lei (845,3 milioane euro), potrvit datelor bancii centrale.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 829 ori