Vrei sa emiti obligatiuni? Vezi ce trebuie sa oferi ca sa ai succes

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 14:15
1341 citiri
Vrei sa emiti obligatiuni? Vezi ce trebuie sa oferi ca sa ai succes

O companie locala care doreste sa emita obligatiuni pe pietele externe trebuie sa ofere o prima peste nivelul de 5,8% pentru un plasament in euro pe 5 ani, din cauza riscului mai ridicat si al lichiditatii mai scazute, a declarat economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa.

"Pietele internationale estimeaza ca Romania ar trebui sa ofere un radament de peste 5,8% pentru un plasament in euro pe 5 ani (date valabile la 19 octombrie). O companie locala care doreste sa emita obligatiuni trebuie sa ofere o prima peste acest nivel, din cauza riscului mai ridicat si al lichiditatii mai scazute. Ca urmare, castigul potential dintr-o astfel de emisiune fata de un imprumut contractat in valuta, fie nu exista, fie este foarte redus", a declarat Dan Bucsa.

El a explicat ca in emiterea unor obligatiuni pe pietele externe, companiile din Romania s-ar putea confrunta cu unele dificultati,

precum lipsa renumelui.

"Emiterea unor obligatiuni pe piete externe depinde de apetitul pentru risc al potentialilor investitori, de renumele companiei si de randamentul oferit. Apetitul pentru risc al investitorilor straini este redus, Romania fiind penalizata in acest moment cu un CDS mai mare decat al celorlalte membre noi ale UE, cu exceptia Ungariei. Putine companii romanesti sunt jucatori regionali cu suficient renume si majoritatea apartin unor grupuri multinationale. Filialele locale ale unor grupuri internationale pot beneficia de finantare indirect, prin emisiuni de obligatiuni sau imprumuturi contractate de grupurile din care fac parte, in conditii mult mai avantajoase", a declarat Bucsa.

In ceea ce priveste posibilitatea ca piata de obligatiuni coropratise sa se dezvolte in viitor, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank sustine ca aceasta ar putea avea loc prin preluarea Bursei de Valori Bucuresti de catre una regionala mai puternica.

"Piata de capital din Romania este subdezvoltata. Personal cred ca piata de obligatiuni va deveni o alternativa viabila de finantare daca va exista acces la un numar mai mare de investitori, eventual prin preluarea BVB de catre o bursa regionala mai puternica", a mai spus Bucsa.

El sustine ca pe o piata care nu este lichida ca BVB, investitorii cer o prima de lichiditate care mareste costul finantarii prin obligatiuni.

#emisiune obligatiuni companii, #Dan Bucsa Tiriac Bank , #Rezultate financiare