UniCredit Tiriac Bank: Profit net in scadere cu 6,9%

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 20:10
1747 citiri
UniCredit Tiriac Bank: Profit net in scadere cu 6,9%

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 159,4 milioane lei (38 milioane euro) in 2011, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 6,9% fata de 2010, pe fondul evolutiei slabe a veniturilor in contextul economic dificil.

Profitul net potrivit standardelor de contabilitate locale (RAS) a fost anul trecut de 103,1 milioane lei, in crestere cu 80,3% fata de 2010 si fata de un rezultat agregat negativ pentru sistemul bancar.

Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 6,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%.

Potrivit institutei financiare, in ciuda cresterii consistente a portofoliului de credite, banca a inregistrat o scadere cu 10,3% a veniturilor operationale, pana la 1,2 miliarde lei. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea veniturilor din dobanzi, pe fondul cresterii costului resurselor atrase. In acelasi timp, veniturile din comisioane au crescut cu peste 10%, pe fondul amplificarii volumului tranzactiilor financiare operate de banca.

Cheltuielile operationale au crescut cu 4,5% in 2011 comparativ cu anul precedent, reflectand in principal efectul cresterii TVA, cresterea ratelor de contributie reglementate pentru Fondul de Garantare a Depozitelor si impactul deschiderilor de noi sucursale.

Raportul intre costuri si venituri s-a plasat la 49,9%, un nivel mai bun fata de media sistemului bancar. Rata solvabilitatii a fost de 11,4% potrivit RAS (calculat excluzand profitul inregistrat in 2011), confortabil peste nivelul reglementat. Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au coborat cu 24% in 2011 fata de anul 2010.

"Consideram ca anul trecut am avut o evolutie relativ buna, raportat la contextul economic actual si la mersul pietei. Am beneficiat de resursele necesare si am avut disponibilitatea sa continuam creditarea cu promptitudine, sustinand astfel afacerile clientilor nostri si economia Romaniei. De altfel, am avut una dintre cele mai bune rate de crestere a creditarii la nivel de piata. Anul 2011 nu a fost unul mai usor pentru sectorul serviciilor financiare, avand in vedere ca presiunea asupra lichiditatii din piata a revenit, cerintele de capital s-au inasprit la nivel global, riscurile asociate creditului au crescut iar cresterea economica a fost slaba. Pentru noi este o prioritate si pentru 2012 sa marim volumul creditelor acordate economiei private, ca motor de crestere a veniturilor operationale", subliniaza Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Volumul activelor a ajuns la 22,9 miliarde lei (5,3 miliarde euro) la finalul lui 2011, in crestere cu 9,9% fata de 31 decembrie 2010. Volumul creditelor din bilant a urcat cu 17,2% anul trecut fata de finalul lui 2010, pana la 15,9 miliarde lei (volumul total a urcat la 18,6 miliarde lei daca includem si portofoliul de credite externalizate).

Creditele pentru segmentul Corporate au crescut cu 20%, volumul imprumuturilor pentru IMM-uri a urcat cu 33%, in timp ce avansul pentru creditele ipotecare a fost de 21%, in timp ce creditele de consum au inregistrat o scadere cu 20% fata de 2010.

Depozitele clientilor au ajuns la 11,5 miliarde lei la 31 decembrie 2011, in crestere cu 5% fata de finalul lui 2010, un avans mai accentuat inregistrandu-se pe segmentul persoanelor fizice. Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 138%.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 26,1 miliarde lei (6,1 miliarde euro), in crestere cu 9,7% fata de 31 decembrie 2010, iar profitul net consolidat al celor trei entitati a fost de 158 milioane lei, in crestere cu 8,8%. Capitalul social al bancii a avansat cu 5,6%, pana la 2,5 miliarde lei.

In ciuda consumului privat deteriorat si perspectivelor economice modeste, UniCredit Tiriac Bank a operat o extindere a retelei teritoriale, in paralel cu o serie de optimizari, astfel ajungand la un numar de 245 de sucursale (cu 10 peste numarul de la finalul lui 2010). Numarul angajatilor a ramas constant, la aproximativ 3.000 de persoane.

UniCreditTiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, numarand peste 3.900 sucursale.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

#unicredit tiriac bank rezultate financiare, #Unicredit Tiriac Bank afaceri, #Unicredit Tiriac Bank rezultate 2012 , #Rezultate financiare