UniCredit: deficitul de cont curent, 8,7% din PIB in 2009

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 17:19
1034 citiri
UniCredit: deficitul de cont curent, 8,7% din PIB in 2009

Deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea tempera in acest an la 8,7% din produsul intern brut (PIB) de la 12,3% in 2008, iar deficitul bugetar se poate adanci la 5% din PIB, dupa standarde romanesti, potrivit prognozei revizuite a UniCredit Group, publicate joi.

Astfel, economistii UniCredit se asteapta ca deficitul de cont curent sa ajunga in 2009 la 10,8 miliarde euro, de la 16,9 miliarde euro in 2008. In prognoza din februarie, UniCredit previziona un deficit de cont curent de 9,8% din PIB (12,3 miliarde euro) pentru acest an.

In ce priveste evolutia economiei Romaniei, acestia considera ca PIB-ul se va comprima cu 4% in acest an, conform prognozei Fondului Monetar International (FMI).

Astfel, UniCredit revizuieste in scadere prognoza din februarie cand anticipa o crestere a economiei romanesti cu 0,6% in 2009.

"Ne asteptam la o reducere semnificativa a cererii interne care sa duca la contractia PIB cu 4% in 2009, o consecinta pozitiva fiind imbunatatirea situatiei deficitului de cont curent.

Pachetul de finantare negociat cu FMI diminueaza riscurile pentru economie", considera economistii UniCredit.

Potrivit raportului macroeconomic, PIB-ul nominal Romaniei exprimat in euro ar putea sa scada in acest an cu 9,27%, pana la 124,2 miliarde euro, ceea ce ar trebui sa duca si la reducerea PIB-ul pe locuitor cu 8,8%, la 5.829 euro.

Somaj de 8,7% in 2009

Totodata, economistii grupului UniCredit prognozeaza o inrautatire grava a ratei somajului, pana la 8,7% in acest an de la 4% anul trecut.

In prognoza anterioara, acestia anticipau o rata a somajului de 6% in 2009.

UniCredit se asteapta ca investitiile straine directe sa se injumatateasca in 2009, pana la 4,5 miliarde euro, ceea ce ar reprezenta 3,6% din PIB.

"Inflatia din primele doua luni ale acestui an a depasit asteptarile, eliminand sansele ca la sfarsitul anului sa se incadreze in tinta stabilita de banca centrala, de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Luand in calcul slabirea leului si cresterea accizelor la tigari in acest an, anticipam o temperare a inflatiei la numai 5,4% la sfarsitul acestui an", se mai arata in raport.

Cat priveste evolutia monedei nationale, analistii UniCredit anticipeaza un curs mediu de 4,39 lei/euro pentru acest an, revizuit in scadere fata de prognoza din februarie, cand se asteptau la 4,50 lei/euro, insa isi mentin estimarea potrivit careia euro ar putea fi cotat la 4,50 lei la sfarsitul lui 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#buget, #deficit, #inflatie, #investitii , #stiri Unicredit Group