Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarile central si est-europene, confruntate cu provocarile aduse de criza de sub-prime din SUA

Tarile central si est-europene, confruntate cu provocarile aduse de criza de sub-prime din SUA
Criza de sub-prime din SUA a scazut ritmul de crestere in aceasta tara si ar putea avea ca efect o posibila recesiune a economiei americane, iar in zona Euro ar putea cauza o scadere a lichiditatilor si un cost mai mare al riscului, arata un studiu al UniCredit New Europe Research Network.

Potrivit studiului, regiunea Europei Centrale si de Est este intr-o pozitie buna pentru a face fata noilor provocari. In ultimii ani s-a inregistrat o crestere solida, indeosebi datorita dinamicii puternice a veniturilor si avutiei financiare ale gospodariilor, in timp ce profitabilitatea companiilor in regiune este ridicata, iar proiectele de infrastructura se adauga cererii de investitii. De asemenea, sectorul bancar a avut un rol important in sustinerea cresterii la nivel de regiune, cu un nivel de penetrare financiara masurat ca procent al creditelor in PIB in crestere de la 23% in 2000 la 43% in 2007.

"Mai exista, insa, dezechilibre care pot deveni un canal de transmitere a crizei internationale de lichiditati in regiune", a declarat Debora Revoltella, Economist sef pentru ECE al Grupului UniCredit si al Bank Austria Creditanstalt.

Intr-adevar, spune studiul, ca parte a procesului de tranzitie, unele tari s-au bazat pe surse externe pentru finantarea cresterii interne. Consumul ridicat si cererea de investitii au condus la cresterea puternica a deficitului de cont curent si la un decalaj al nivelului de economisire, finantat prin investitii straine directe si prin cresterea datoriilor externe.

"In contextul cresterii costului riscului la nivel international, dependenta de surse externe poate conduce la restrangerea creditarii, o data cu cresterea costurilor de finantare pentru economie", adauga Debora Revoltella.

Potrivit expertilor UniCredit, este foarte probabil ca Europa Centrala sa nu fie deloc afectata de o potentiala restrangere a creditarii. In ceea ce priveste Polonia, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria si Slovenia, principalele provocari din urmatorii ani vor fi legate, mai degraba, de mentinerea competitivitatii, in pofida blocajelor de la nivelul capacitatii de productie.

Tarile din Europa de Sud-Est si tarile Baltice s-ar putea confrunta cu o restrangere a creditarii. Avand in vedere cresterea puternica din ultimii ani, precum si preocuparile privind ingrijorarea referitoare la supraincalzirea economiei, acest aspect este in concordanta cu aspiratiile bancilor centrale si s-ar putea dovedi chiar benefic pentru remedierea dezechilibrelor existente. tarile din Europa extinsa sunt si ele sensibile la cresterea costului riscului de la nivel international.

Kazahstan s-ar putea confrunta cu o criza a lichiditatilor. Atat in Rusia, cat si in Ucraina, ar putea aparea probleme de finantare. "Credem, totusi, faptul ca resursele si angajamentul tarilor pot fi suficiente pentru a mentine pe termen lung potentialul economiei din Kazahstan si pentru a evita orice obstacole majore ce ar putea aparea in celelalte doua tari, chiar si pe termen scurt si mediu", a adaugat Revoltella. Desi ramane sensibila la volatilitatea pietei de capital, probabilitatea ca Turcia sa se confrunte cu restrangere a creditarii este mult mai scazuta.

In ansamblu, regiunea ECE inregistreaza in continuare performante bune, chiar daca punctul maxim al ciclului de crestere a fost depasit. UniCredit prognozeaza o crestere de 5,9% in 2008 si de 5,6% in 2009, fata de un procent de 6,6% estimat in 2007. Noul mediu de afaceri international aduce si alte provocari, dar poate favoriza si o remediere usoara a dezechilibrelor existente, care trebuie considerat drept un semnal pozitiv in unele tari", a adaugat Revoltella.

Sectoarele economice care vor avea clar de castigat in perioada 2008-2009 sunt cele ale tehnologiilor de nivel mediu si de varf legate de realizarea investitiilor si de bunuri intermediare. "Aceste sectoare sunt caracterizate de o productivitate mai ridicata, o orientare mai clara spre export si o intensitate mai mare a investitiilor straine directe", a mai adaugat Debora Revoltella. Domeniul constructiilor si cel imobiliar sunt si ele sectoare castigatoare in majoritatea tarilor din ECE, iar expertii Grupului UniCredit Group cred ca, in pofida unei posibile tendinte de restrangere a creditarii, perspectiva pozitiva se va mentine, dat fiind faptul ca pietele locale sunt influentate in principal de aspectele interne, iar, la nivel de regiune, decalajul structural din punctul de vedere al ofertei este inca foarte clar in majoritatea sectoarelor economice. Cu toate acestea, expertii UniCredit avertizeaza ca, desi perspectiva asupra sectorului si imobiliar si al constructiilor este una pozitiva, se impune o selectie mai stricta a potentialelor proiecte.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 874 ori