Euro avanseaza spre 1,30 dolari

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 15:02
1620 citiri
Euro avanseaza spre 1,30 dolari

Moneda unica europeana s-a apreciat puternic vineri in fata dolarului, pana in apropierea pragului psihologic de 1,30 dolari/ euro pentru prima oara de la inceputul lunii mai, iar dolarul a pierdut din valoare si in fata yenului japonez, informeaza MarketWatch, precizeaza NewsIn.

Moneda unica europeana s-a apreciat puternic vineri in fata cursului dolarului, pana in apropierea pragului psihologic de 1,30 dolari/euro pentru prima oara de la inceputul lunii mai, iar dolarul a pierdut din valoare si in fata yenului japonez, informeaza MarketWatch.

Temerile legate de cresterea economica din Statele Unite au mentinut presiuni puternice asupra dolarului american, iar moneda unica europeana s-a apreciat pana aproape de pragul de rezistenta de 1,30 dolari/euro.

Euro si-a continuat vineri aprecierea puternica in fata monedei americane, de la cotatia de 1,2906 dolari la sfarsitul sedintei de joi, la 1,2962 dolari in cursul zilei de vineri, in conditiile in care in luna iunie, cursul celor doua valute nu a depasit cotatia de 1,19 dolari/ euro.

Moneda europeana beneficiaza in acest moment de o serie de factori pozitivi, conform economistului sef de la UniCredit Group, Marco Annunziata.

Printre acestia se numara "situatia paradoxala in care declaratiile oficialilor Rezervei Federale sunt tot mai pesimiste, in timp ce Banca Centrala Europeana devine pe zi ce trece tot mai optimista, iar ratele dobanzilor pe termen scurt au inceput sa creasca", a spus el, in pofida faptului ca revenirea economica a Statelor Unite este evident mai robusta decat cea a zonei euro.

In plus, investitorii au inceput sa fie mai increzatori in masurile de austeritate luate de diverse guverne ale zonei euro pentru reducerea deficitelor bugetare, in timp ce investitorii asiatici prefera expunerea la riscurile suverane din Europa, conform declaratiilor economistului.

Annunziata a adaugat ca testele de stres, ale caror rezultate vor fi publicate saptamana viitoare, reprezinta "incercarea finala" pentru moneda europeana.

Dolarul s-a depreciat vineri si in fata yenului japonez, la o cotatie-record a ultimelor sapte luni, de 86,78 yeni/dolar, fata de 87,40 yeni/ dolar - cotatia de joi seara.

Indicele dolarului in raport cu un cos de sase valute a scazut de la 82,550 unitati la incheierea sedintei de joi, la 82,310 unitati vineri.

Lira sterlina s-a depreciat in raport cu dolarul, de la 1,5410 dolari la incheierea sedintei de joi, la un curs de 1,5384 dolari in cursul zilei de vineri.

#curs, #dolar, #euro, #valutar , #stiri Unicredit Group