Beneficiile pietelor bancare emergente ascund riscuri

Joi, 01 Martie 2007, ora 06:41
1075 citiri

Perspectivele de crestere in pietele emergente sunt bune, insa exista si riscuri generate de aceasta extindere, al caror efect a fost echilibrat pana acum de diversificare si profitabilitatea mai mare, a aratat un raport al agentiei de evaluare a riscurilor financiare Fitch, publicat miercuri.


"Perspectivele de crestere in aceste piete sunt mai bune decat pe piata lor originara, care ramane constransa de rarele oportunitati de achizitii si de costurile mari ale unei achizitii, in momentul in care ocazia apare", a spus directorul diviziei de Institutii Financiare din cadrul Fitch, Claudia Nelson.

In noul raport, Fitch recunoaste ca investitiile bancilor din Italia in Europa Centrala si de Est au fost viabile si profitabile. Pana in momentul de fata, riscul mare atasat operatiunilor in pietele mai volatile a fost compensat de diversificare si profitabilitatea mai mare. "Totusi, Fitch noteaza ca expansiunea in afara pietei originare (n.r. Italia) ar putea duce la cheltuieli semnificative, cum a fost cazul unor banci italiene in Argentia si al altor banci europene in Europa Centrala si de Est", se spune intr-un comunicat al agentiei de rating.

Bancile romanesti, subsidiare ale unei institutii financiare din Italia, cu rating sunt HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, ambele membre ale UniCredit Group. Agentia internationala de evaluare Fitch Ratings a confirmat, pe 28 septembrie, calificativul "A-", acordat bancilor UniCredit Romania si Bancii Comerciale HVB Tiriac pentru datoriile pe termen lung. Fitch a reafirmat, cu aceeasi ocazie, ratingurile bancilor pentru datoriile pe termen scurt la "F2", cel individual la "D" si cel de sprijin "1".

Alte banci italiene prezente in Romania sunt Sanpaolo IMI Bank, Banca CR Firenze si Banca Italo Romena.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)