WikiLeaks, Nobel pentru Pace?

Marti, 01 Martie 2011, ora 22:28
1626 citiri
WikiLeaks, Nobel pentru Pace?

Figuri ale "primaverii arabe", WikiLeaks, fondatorii Internetului si Uniunea Europeana figureaza printre cei 241 de candidati - un numar record - pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an, informeaza Mediafax.

"Numarul definitiv al candidaturilor este de 241, dintre care 53 de organizatii", a declarat, marti, directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad. Precedentul record data de anul trecut, cu 237 de candidaturi.

Lista de pretendenti ramane un secret bine pazit timp de cel putin 50 de ani, in conformitate cu statutul Nobel, dar, fara a trada identitatea "nominalizatilor", Lundestad a afirmat ca editia din 2011 este influentata de revoltele populare din lumea araba.

"Am primit mai multe propuneri care reflecta situatia remarcata" in Tunisia, Egipt si Libia, a spus el.

Mii de persoane din intreaga lume - parlamentari si ministri, laureati precedenti, membri ai unor instante internationale, unii profesori de universitate - obisnuiesc sa propuna o candidatura, data-limita pentru trimiterea propunerilor fiind fixata pentru 1 februarie.

Un deputat norvegian, Snorre Valen, a confirmat ca a propus WikiLeaks pentru acordarea premiului Nobel, apreciind ca site-ul creat de australianul Julian Assange si specializat in publicarea de informatii confidentiale a permis ridicarea valului care acopera "coruptia, crimele de razboi si tortura".

Organizatia neguvernamentala rusa pentru drepturile omului Memorial si unul din directorii sai, Svetlana Ganuskina, au fost nominalizati pentru eforturile lor depuse pentru protejarea libertatilor in Rusia.

Figureaza de asemenea pe lista persoanelor propuse cei trei barbati creditati cu crearea Internetului, americanii Larry Roberts si Vint Cerf si britanicul Tim Berners-Lee.

Inventia lor a permis aparitia unor site-uri cum ar fi Twitter si Facebook, care au jucat un rol important in "primavara araba". Alte candidaturi cunoscute sunt: UE, fostul cancelar german Helmut Kohl, presedinta liberiana Ellen Johnson Sirleaf si disidentul cubanez Oswaldo Paya Sardinas.

Numele laureatului sau laureatilor va fi anuntat in octombrie, premiul urmand sa fie inmanat in mod traditional la 10 decembrie, data comemorarii mortii fondatorului sau, inventatorul suedez al dinamitei, Alfred Nobel.

Anul trecut, comitetul Nobel, compus din cinci membri desemnati de Parlamentul norvegian, a provocat furia Beijingului, recompensandu-l pe disidentul chinez incarcerat, Liu Xiaobo. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #premiul nobel pentru pace, #inventatorii internetului, #revolutie , #stiri Twitter