Twitter, folosit in timpul proceselor in Marea Britanie

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 00:00
2159 citiri
Twitter, folosit in timpul proceselor in Marea Britanie

Trimiterea de mesaje electronice, inclusiv prin intermediul Twitter, pentru a furniza informatii dintr-o sala de judecata privind audierea aflata in curs, nu este interzisa, dar decizia finala revine judecatorului, a apreciat luni Inalta Curte de Justitie de la Londra, precizeaza Mediafax.

Recomandarile intervin in urma unor directive contradictorii date publicului si jurnalistilor care au asistat la audierea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, saptamana trecuta.

In timpul celei de-a doua audieri joi, judecatorul Inaltei Curti de Justitie interzisese folosirea Twitter si altor tipuri de mesaje de catre reporteri. El luase astfel o pozitie contrara celei a colegului sau Howard Riddle, care autorizase, cu doua zile inainte, in prima instanta, persoanelor prezente sa trimita mesaje, inclusiv pe Twitter. Procesul a putut fi astfel urmarit minut dupa minut.

Inalta Curte a precizat luni ca avizul sau preliminar va fi urmat de o consultare pe aceasta tema, inclusiv cu presa.

Ea a apreciat ca "nu exista nicio interdictie legala privind folosirea de comunicatii prin mesaje scrise in direct". Dar judecatorului ii revine dreptul de a autoriza sau nu trimiterea de mesaje Twitter, in functie de riscul legat de "buna functionare a justitiei".

"Regula generala prevede ca telefoanele mobile sa fie inchise la tribunal", a amintit judecatorul.

Dar trimiterea de mesaje in tacere pornind de la un aparat mobil nu interfereaza cu bunul mers al justitiei, a apreciat Inalta Curte.

Totusi, exista, potrivit Inaltei Curti, un risc in cazurile de natura penala "ca martori din afara tribunalului sa poata fi informati in legatura cu ceea ce s-a intamplat deja la tribunal".

Persoanele prezente la tribunal vor trebui deci sa ceara permisiunea judecatorului pentru a-si folosi telefoanele mobile de fiecare data.

Folosirea Twitter va putea fi restransa doar la jurnalistii prezenti la proces, pentru a limita interferentele electronice cu aparatele de inregistrare ale tribunalului sau pentru a evita perturbarea audierii.

#telefoane mobile, #twitter, #procese, #audieri, #mesaje eletronice , #stiri Twitter