Twitter - 25 de milioane de dolari de la Google si Microsoft

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 23:20
1772 citiri
Twitter - 25 de milioane de dolari de la Google si Microsoft

Cel mai popular site de microblogging din lume, Twitter, va castiga circa 25 de milioane de dolari in urma acordurilor semnate cu Google si Microsoft pentru a integra paginile sale in rezultatele motoarelor de cautare concurente operate de cele doua companii.

Aroximativ 10 milioane de dolari vin de la Bing, iar 15 milioane de dolari sunt drepturile platite de Google pentru a avea acces la fiecare pagina de “status”. Sumele sunt furnizate de surse citate de presa business americana, pentru ca oficialii companiilor implicate au refuzat sa comenteze tranzactia.

Sursele spun ca sumele sunt ultra-confidentiale. Cele 25 de milioane ajuta Twitter sa intre in 2009 pe profit, pentru ca site-ul are costuri operationale de circa 20-25 de milioane de dolari pe an. Sumele sunt insa pentru mai multi ani de acces la continutul Twitter.

Acordul Twitter pentru accesul motoarelor de cautare la continut a fost anuntat oficial in octombrie, fara alte detalii suplimentare. Pina acum site-ul de microblogging bloca accesul la pagini al motoarelor de cautare, iar Google si Bing sustineau ca ei integreaza in indexul motorului de cautare posturi care au cel putin 300 de semne. Un status de Twitter are maximum 140 de caractere.

Twitter a pornit la drum in 2006 si are acum aproximativ 105 angajati. A devenit cel mai popular site de microblogging si a urcat in topul site-urilor la nivel mondial ca numar de utilizatori si afisari generate de un utilizator.

Pina in 2009 prioritatea Twitter era traficul, experienta utilizatorului, nicidecum profitul sau veniturile. Oficialii companiei vorbeau exclusiv de munca pentru imbunatairea experientei utilizatorului si de asemenea cresterea capacitatii si a serverelor pentru a face fata orelor de varf sau evenimentelor neasteptate.

Directorul executiv, Evan Williams, nici nu deschidea pina acum doua luni subiecte precum metodele de monetizare a bazei de utilizatori. Dar recent politica Twitter s-a modificat.

De fapt, Twitter este primul site din lume care castiga bani din foamea motoarelor de cautare de a indexa tot continutul de pe Internet.

Deocamdata multe site-uri Web 2.0 duc lipsa de o solutine pentru monetizare serioasa, mai ales ca publicitatea online ramane afectata de criza si nu poate aduce unui site suficiente venituri pentru a sustine cresterea.

Twitter a ajuns la 58 de milioane de vizitatori unici pe luna, conform studiilor ComScore, este practic al treilea site de social networking dupa Facebook si MySpace.

Fondatorul Twitter, Biz Stone, nu a dorit sa comenteze rezultatele financiare, singurul sau comentariu fiind ca echipa Twitter si-a atins scopurile pe 2009. Nici Google sau Microsoft nu au comentat oficial zvonurile prezentate de presa americana.

Twitter a avut anul acesta o serie de initiative de reducere a costurilor si de asemenea a semnat o serie intreaga de parteneriate pentru a atinge cresterea audientei.

Analistii vorbesc despre 2010 ca anul in care presiunea va fi pe reducerea fortei de munca, pentru ca 105 agajati pare sa fie prea mult pentru o companie Web 2.0.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#twitter, #google, #microsoft, #motoare, #cautare , #stiri Twitter