Top 7: Revolutii tech in 2011

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 13:27
2078 citiri
Top 7: Revolutii tech in 2011

De la retele sociale, la touch si cloud computing, competitia devine din ce in ce mai acerba pe masura ce apar noi tehnologii. Iata care sunt cele 7 tehnologii care vor revolutiona piata in 2011, potrivit techcrunch.com.

Web Video pe TV

Au existat deja mai multe incercari de a aduce Internetul pe televizor: Google TV, Apple TV sau Boxee Box, insa niciuna nu a reusit sa darame suprematia televiziunii.

Atat timp cat oamenii vor putea descarca filme si muzica de calitate prin servicii de streaming ca Netflix, Vudu sau iTunes, acestia vor alege Internetul.

Internetul va fi folosit ca o modalitate de a aduce filmele si emisiunile preferate pe ecranul televizorului. Ceea ce arata astazi ca un slab competitor al TV-ului va deveni mult mai puternic in urmatoarele 12 luni.

Quora

2011 va fi anul cand site-ul de intrebari si raspunsuri isi va lua avantul.

Pe Quora poti urmari nu numai oamenii care te intereseaza ci si intrebarile si raspunsurile acestora.

Site-ul iti arata lumea in functie de interesele pe care le ai.

Aplicatii mobile pentru poze

Instagram, PicPiz si Path sunt doar cateva din aplicatiile mobile care au aparut in 2010.

Acestea au luat amploare datorita dezvoltarii iPhone si Android, a GPS-ului dar si datoria prezentei retelelor sociale ca Facebook, Twitter si Foursquare pe smartphone-uri.

Aceste aplicatii te ajuta sa faci o poza, sa stabilesti locatia si sa o postezi pe retelele sociale.

Portofelele Mobile

De ce sa nu-ti folosesti telefonul mobil pe post de card de credit ?

Apple, Google, chiar si Nokia au explorat aceasta latura.

Google a cumparat serviciul de plati mobile Zetawire, iar ultimul telefon Nexus S  cu sistem de operare Android vine cu un chip NFC, acelasi chip care este incorporat in cardurile de credit si care te lasa sa platesti cu telefonul mobil.

iPhone 5 vine echipat cu un chip NFC iar Apple s-a invartit pe langa serviciul de plati Boku pentru o potentiala achizitie.

Este nevoie de mai mult decat un chip NFC in fiecare telefon pentru a face serviciul de plati mobile o realitate, insa marii jucatori tatoneaza terenul.

Aplicatii contextuale

Cele mai folositoare aplicatii raman cele care ajuta la filtrarea informatiei.

De exemplu, daca te afli pe Quora, vei primi informatii in functie de zonele tale de interes, filtrate in timp real.

In cazul in care te afli pe un site de stiri vei primi cele mai accesate linkuri de catre persoanele apropiate de pe Twitter sau care iti sunt prieteni pe Facebook.

Intr-o lume cu exces de informatie, contextul guverneaza.

Baze de date deschise

Sunt multe servicii care ofera harti online gratuite (GoogleMaps,YahooMaps, Map24) dar aceste harti sunt slab reprezentate la nivelul Romaniei, iar datele sunt actualizate cu greutate.

OpenStreetMap este un proiect deschis tuturor.

Oricine poate edita si modifica datele OSM, ceea ce face ca actualizarile sa fie rapide.

OpenStreetMap (OSM) a fost pornit ca proiect in 2004, pentru a crea o baza de date geografica gratuita, la nivelul intregii planete.

Pana in 2006 lucrurile nu au mers prea bine, insa in ultimii 2 ani cresterea a fost extraordinara.

Exista motive economice pentru care anumite companii nu doresc sa se alature, insa se prevede o crestere a popularitatii in 2011.

Cloud streaming

Au incercat mai multe companii ca Rhapsody, Rdio sau Spotify sa aduca muzica catre publicul larg, dar e nevoie de un gigant web ca Apple sau Google sa transforme ideea in realitate.

Daca Google si Apple ar putea convinge si alte companii sa se alature, accesul la muzica prin streaming ar fi mult mai usor.

Potrivit unui sondaj realizat in SUA in luna august, streaming-ul de muzica online a ajuns la acelasi nivel cu downloading-ul.

#retele sociale, #tehnologii, #cloud computing, #aplicatii mobile, #facebook, #twitter, #google, #apple, #quora , #stiri Twitter