Sfaturi de securitate IT pentru vacanta

Joi, 15 Iulie 2010, ora 10:05
1625 citiri
Sfaturi de securitate IT pentru vacanta

Daca va pregatiti de vacanta ar trebui sa aveti in vedere cateva sfaturi de securitate IT care va tina la adapost de evenimentele neplacute pe perioada concediului.

"Pe langa masurile de securitate uzuale, in acest an recomandam utilizatorilor sa fie extrem de atenti cu informatiile partajate pe diverse retele sociale. Aceleasi recomandari le transmitem si pentru folosirea aplicatiilor de planificare a calatoriilor sau de localizare prin GPS, acestea putand furniza informatii care pot fi exploatate in spargerile de locuinte", a precizat Luis Corrons, Director Tehnic al Panda Security.

Aceste tipuri de softuri au devenit extrem de populare in ultimii ani. Aplicatii Facebook ca Doorpl sau Trip Advisor (care afiseaza mesaje ce descriu unde te afli sau unde iti planifici sa calatoresti), facilitatea Twitter de geolocalizare (care afiseaza de unde au fost transmise mesajele) sau servicii de localizare a dispozitivelor mobile prin GPS (integrate deja, de exemplu, in iPhone sau Android), sunt doar cateva exemple.

"Aceste programe sunt interesante si recreative, dar problema consta in modul in care raufacatorii pot exploata informatiile furnizate de acestea. Deja am asistat la inchiderea unor servicii ca Pleaserobme, care, asa cum sugereaza si numele, se conectau la aceste aplicatii pentru a oferi informatii despre parasirea locuintelor de catre utilizatorii care faceau publice astfel de informatii. Dorim sa subliniem cat de neatente pot fi unele persoane cand fac publice date personale", a adaugat Corrons.

Daca va luati computerul cu dumneavoastra in vacanta:

* Faceti back-up pentru toate informatiile din computer, inainte de orice altceva. Accidente sau furturi se pot intampla oricand.

* Asigurati-va ca aveti instalata o solutie de protectie de calitate si actualizata si ca toate patch-urile de securitate sunt instalate.

* Pentru minimizarea consecintelor furtului computerului, criptati informatiile de pe hard-disk, chiar daca pare o sarcina complexa si dificila. In acest fel, se va evita accesarea datelor dumneavoastra de catre oricine, fara introducerea parolei.

* Stergeti fisierele temporare, logurile, fisierele cookie sau parolele retinute in mod automat de browserul dumneavostra de Internet. Veti preveni in acest fel folosirea computerului de catre altcineva, fara permisiunea dumneavoastra, pentru accesarea automata a postei electronice, retelei sociale, a conturilor bancare sau magazinelor online preferate.

* Nu va conectati la retele WiFi nesecurizate, pentru ca puteti intra intr-o retea folosita de hacker pentru a fura informatii prin intermediul Internetului. Chiar daca trebuie sa platiti, este mai bine sa folositi retele securizate, de incredere.

* Folositi cu atentie posta electronica. Atacurile de tip "phishing" sau spam devin din ce in ce mai sofisticate.

Daca folositi alt computer decat al dumneavoastra:

* Mai bine NU! Nu se stie niciodata ce poate fi instalat pe acel computer. Folosirea PC-urilor din Internet cafe-uri, hoteluri sau aeroporturi, pentru accesarea conturilor bancare, de exemplu, ar putea avea efecte dezastruoase daca un troian a fost instalat in prealabil.

* Daca nu aveti alternativa si trebuie sa accesati site-uri care cer date personale de autentificare, schimbati aceste date cu prima ocazie, pentru minimizarea riscului.

* Evitati orice tranzactie sau achizitie online. Trebuie sa aveti in vedere ca orice informatie introdusa poate fi recuperata ulterior de catre alt utilizator.

* Nu acceptati salvarile automate ale datelor personale, oferite de diverse browsere de Internet.

* Cand ati terminat, stergeti toate fisierele temporare, istoria browser-ului, fisierele cookie si de tip log, sau orice alta informatie care a fost salvata pe computer.

* Daca descarcati fisiere local, nu uitati sa le stergeti inainte de a inchide, astfel incat sa va asigurati ca aceste informatii nu vor fi accesate si de alte persoane.

Si, intotdeauna, pe retele sociale sau aplicatii similare: 

* Nu utilizati niciodata aplicatii pentru planificarea calatoriilor, oferite de diverse retele sociale, pentru a va asigura ca nu puteti fi localizat. Nu acceptati functia de geolocalizare din Twitter si nu folositi aceasta tehnologie pe telefoanele mobile.

* Nu impartasiti planurile de vacanta pe Internet, in diverse comunitati, liste de discutii, forumuri, camera de chat etc.

* Daca va petreceti totusi timpul pe chat, in timpul vacantelor, nu dezvaluiti necunoscutilor date personale sau detalii confidentiale.

* Transmiteti aceste recomandari si copiilor dumneavoastra, care de multe ori sunt prea naivi si mult mai doritori sa imparaseasca pe Internet planurile de vacanta.

* Daca observati comportamente neobisnuite pe retelele sociale (necunoscuti care arata un interes prea mare pentru destinatiile dumneavoastra de vacanta, date calendaristice etc), contactati politia. Prevenirea este mai buna decat remedierea.

"In plus fata de cele de mai sus, in aceasta perioada a anului, merita sa ne amintim de cateva reguli de baza de securitate IT. Deconectati routerul cand plecati de acasa, feriti-va de mesajele phishing cu subiecte specifice de vacanta, atentie la website-urile cu aspect dubios, deoarece multe din ele sunt facute pentru a va infecta computerul. Tragand linie….vacanta placuta!", a concluzionat Corrons. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta securitate it internet retele sociale date confidentiale , #stiri Twitter