Ron Conway: Sperietoarea din Silicon Valley

Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:19
2099 citiri
Ron Conway: Sperietoarea din Silicon Valley

Legendarul investitor din Silicon Valley este atat de temut incat a fost denumit "The Godfather" (Nasul). Vezi ce se intampla daca vreunul dintre investitorii sau antreprenorii care lucreaza cu Ron Conway face o miscare gresita.

In acest moment, Ron Conway, strange fonduri pentru firma sa de investitii, SV Angel, conform Business Insider.

Planuieste sa stranga 40 de milioane de dolari, pana acum reusind sa ajunga la 12 milioane. N-ar trebui sa-i fie greu sa faca rost de restul de bani. Conway este o legenta in "Vale", avand conexiuni adanci in fiecare colt al industriei tehnologice, multumita investitiilor pe care le-a facut in numeroase start-up-uri.

Conway era un business angel cu mult inainte ca acest termen sa fie la moda. Face astfel de investitii de atat de mult timp, fiind atat de prolific, incat a revolutionat acest domeniu. Daca aruncam o privire la strategia sa incepand cu anul 2005 vedem ca doar fondul SV Angel a investit in 228 de companii.

Metoda prolifica a lui Conway ar putea sa li se para ciudata multora. Dar este cert ca a dat roade, atat pentru el si companiile sale, cat si pentru noua generatie de antreprenori din Silicon Valley. Astfel, in acest moment, Conway este unul dintre cei mai puternici oameni din Valley.

Conway este atat de puternic si de temut, incat aproape nicio persoana intervievata nu a vrut sa iasa din anonimat. Motivul? Teama ca acesta sa nu se intoarca impotriva lor si sa-i ruineze. Conway nu este denumit "Nasul" ("The Godfather") degeaba.

"Nasul din Silicon Valley"

Stilul de investitii al lui Ron Conway a fost descris, cateodata chiar de el insusi, ca fiind aproape un act de caritate. Spune ca o face pentru antreprenori, si nu pentru a face bani.

Anul trecut, cand se spunea despre un grup de business angels ca s-au inteles sa mentina nivelul valutei scazut, Conway a trimis un mail in care zicea: "investesc pentru ca imi place sa ajut antreprenorii si sa observ cum invata si au succes".

Cu toate acestea, este stiut ca Conway este un om violent care ii terorizeaza si ii intimideaza pe restul investitorilor si chiar pe proprii antreprenori daca i se opun sau, pur si simplu, fac ceva ce lui nu-i place.

BusinessWeek a scos la iveala de curand ca un fost angajat Twitter care a refuzat sa-i vanda din actiunile pe care le detine in companie. Drept urmare, a fost amenintat de Conway. Iar acesta nu a fost singurul caz de acest gen.

Dupa povestea Twitter, mai multi antreprenori si investitori au inceput sa vorbeasca. Concluzia, Conway imprastie frica. Unii oameni cred ca detine prea multa putere si ca abuzeaza de forta sa.

Rezultatul este portretul unui om intimidant care are mai multa putere in Silicon Valley decat isi pot imagina cei din afara. Dupa cum a spus una dintre persoanele intervievate, "Cand oamenii ii spun lui Ron "Nasul din Silicon Valley", nu stiu cata dreptate au".

Fost angajat Twitter: "Conway a amenintat ca ma ruineaza"

Fostul angajat Twitter, Alex Payne, se decisese sa iasa din companie si sa puna bazele unei noi firme, BankSimple. Pentru a face rost de capital, a hotarat sa vanda o parte din actiunile pe care le detinea la Twitter.

Conway detine fondul RC Chirp prin care a investit in Twitter. Sa obtii actiuni in reteaua de socializare nu este prea usor, asa ca in momentul in care unul dintre sutele de actionari doreste sa vanda, lupta este apriga.

Cand Payne s-a decis sa vanda a optat pentru pietele secundare, netrecand prin canalele clasice ale Twitter. Deja semnase intelegerea de vanzare a actiunilor catre investitori privati cand a primit un mail de la Conway. Acesta ii spunea ca ar trebui sa vanda unui fond "aprobat" si sa se gandeasca la relatia pe termen lung cu Twitter si cu industria tehnologica.

Ultima parte ar putea fi interpretata ca fiind un sfat prietenesc sau o amenintare. Dupa primirea acestui mail, Payne le-a spus apropiatilor ca Ron ameninta sa-l ruineze. Dar dupa ce povestea a ajuns publica, Payne s-a razgandit spunand ca totul a fost doar o neintelegere.

Conway a explodat dupa ce Path a refuzat oferta Google

Dave Morin, fondatorul serviciului de photo-sharing Path, care il avea pe Ron printre investitori, i s-a opus lui Conway. Nu a fost o miscare prea buna. Morin, milionar pe hartie datorita participatiei la Facebook, avea sansa sa devina si mai bogat. Google era pregatita sa cumpere Path pentru incredibila suma de 100 de milioane de dolari.

Tranzactia le-ar fi adus investitorilor un profit urias si i-ar fi imbogatit pe cofondatori. Dar Morin nu dorea sa vanda. Vroia sa construiasca compania dupa regulile sale.

Conway, pe de cealalta parte, vroia un profit rapid. Cand Morin s-a impotrivit, Conway a inceput un razboi. L-a amenintat personal pe Morin, spunand ca-l va ruina, conform unor persoane care au asistat la conflict.

Articol de Silvia Panturu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ron conway, #silicon valley, #investitori silicon valley, #business angel, #the godfather, #google, #twitter, #facebook, #fond investitii, #sv angel , #stiri Twitter