Cum toata lumea a migrat spre Internet

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 12:36
2575 citiri
Cum toata lumea a migrat spre Internet

Internetul ne-a schimbat viata, intr-un fel sau altul. Insa cum a ajuns o retea folosita de agentiile guvernamentale americane sa se extinda la nivel global si sa ne acapareze existenta? Iata evenimentele istorice in urma carora Internetul a devenit ceea ce este astazi.

MUD, primul joc multiplayer online



In luna august a anului 1978, jocul de aventura Multi-User Dungeon a fost lansat de un student si unul din profesorii lui de la Universitatea Essex din Anglia.

Jocul era sub forma unui text, iar cel mai important aspect al acestuia a fost posibilitatea mai multor utilizatori de a accesa aplicatia simultan si de a juca unul impotriva celuilalt online.

"Mai existau jocuri multiplayer, insa erau jucate doar de o mana de utilizatori. In universul MUD intrau sute de oameni", spune unul dintre istoricii consultati de PC World.

Primul domeniu web inregistrat de o companie


Domeniul Symbolics.com a fost inregistrat pe 15 martie 1985, cu mult inainte de existenta primului browser folosit la scara larga.

Desi astazi o firma isi poate rezerva propriul domeniu cu cateva click-uri, in urma cu 25 de ani formalitatile erau mult mai complicate.

Inregistrarea primelor 100 de domenii a avut nevoie de 32 de luni.

Astazi, exista peste 94 de milioane de domenii ".com". O companie care nu are propriul site este o companie cu un pas mai departe de succes.

Primul banner digital

Primul banner de publicitate online a aparut in octombrie 1994. Unii experti atribuie acest pas companiei AT&T, care a publicat primul banner pe 25 octombrie.

Alti istorici web sunt de parere ca Hotwired.com a facut aceasta alegere, inainte de compania de comunicatii.

Oricare ar fi adevarul, primii pasi facuti in 1994 au deschis ochii celorlalte companii care au priceput ca promovarea pe Internet se transforma rapid intr-un numar mai mare de vanzari.

Imediat ce banii din reclama au fost de ajuns pentru a sustine generarea de continut online, intreaga piata s-a modificat.

Ziarele, radiourile si televiziunile au intalnit "dusman" redutabil, in razboiul pentru veniturile din advertising: Internetul.

Accesul la WiFi

Astazi, ni se pare normal sa gasim retele wireless in cafenele sau hoteluri.

Desi a inceput sa fie folosit relativ recent, WiFi-ul a luat fiinta in cadrul Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburgh, in 1994.

Aparitia e-commerce

Cu un an inainte de aparitia Amazon.com, o firma din New Hampshire numita NetMarket a devenit prima companie care a finalizat o tranzactie, pe Internet.

Obiectul vandut via Web pe 11 august 1994 a fost un CD cu muzica lui Sting, la pretul de 12,48 dolari.

Acest pas a deschis drumul pana la industria globala de e-commerce de astazi, una dintre cele mai mari schimbari care au lovit lumea business-ului.

Intra in scena eBay


Inainte de era Internetului, daca vroiai sa vinzi lucruri pe care nu le mai foloseai, aveai foarte putine sanse.

In America, erau la moda vanzarile de garaj, ocazie cu care americanii de rand isi scoteau vechiturile in fata casei si asteptau trecatorii sa se uite dupa ceva interesant pe care sa dea cativa centi.

Incepand cu septembrie 1995, cand a aparut site-ul de licitatii eBay.com, lucrurile au inceput sa se schimbe.

Acum, vanzatorii pot atrage clienti din toata lumea, care platesc mai bine pentru un obiect pe care si-l doresc foarte mult.

Modelul eBay a generat o serie de servicii similare, cu succes pe plan local. In Romania, okazii.ro este cel mai vizitat site de licitatii.

Primul streaming video

Primul eveniment transmis live pe Internet a fost o partida de baseball dintre New York Yankees si Seattle Mariners, in 1995.

In cele din urma, s-a dezvoltat o intreaga industrie bazata pe tehnologia video streaming.

Cele mai multe televiziuni au migrat si catre Internet.

Industria de inchirieri de filme s-a mutat de asemenea online.

Se inventeaza Google



A pornit ca un proiect facut de doi studenti ai Universitatii Stanford. Cei doi, Sergey Brin si Larry Page, l-au numit "Backrub" si au planuit sa-l transforme in cel mai bun motor de cautare.

Pe 7 septembrie 1998, cei doi infiinteaza compania Google si isi indeplinesc visul comun.

In acest moment, Google continua sa fie cel mai folosit motor de cautare din lume, fiind accesat de 89,4% din utilizatori.

Felul in care algoritmul Google decide afisarea companiilor in paginile de rezultate poate decide succesul financiar sau falimentul acestora.

Milioane de oameni din toata lumea folosesc acum serviciile Google, fie ca este vorba de Gmail, Google Docs, Google Calendar, Google Earth sau Google News.

Cartile incep sa se citeasca online

Intr-o perioada in care toate domeniile migrau catre online, era clar ca si continutul cartilor traditionale isi va face loc in lumea virtuala.

Cititorii ar fi avut noi instrumente de cautare, inmagazinare si transportare ale operelor preferate.

Prima carte publicata online, in iunie 1996, a fost "MH & hmx: Email pentru useri si programatori", scrisa de Jerry Peek.

Invazia blogurilor

Termenul "weblog" a fost folosit prima oara in decembrie 1997. In scurt timp, s-a adoptat prescurtarea in "blog". In 1999, existau 23 de bloguri oficiale, potrivit BlogHerald.com.

Lucrurile s-au schimbat dramatic, au aparut platforme de blogging usor de folosit, astfel ca toata lumea isi poate deschide propriul jurnal online.

Justin Hall, care si-a deschis blogul pe 23 ianuarie 1994, a fost numit de New York Times ca "posibil fondator al blogurilor personale".

iTunes redefineste industria muzicala



Apple a lansat magazinul online de muzica iTunes pe 28 aprilie 2003, oferind clientilor o noua modalitate ieftina de a cauta, cumpara si cataloga muzica preferata.

Inainte de asta, iubitorii de muzica erau obligati sa cumpere un vinil sau o caseta, chiar daca lor le placea o singura melodie de pe album.

Cu magazinul iTunes, muzica incepea sa se cumpere "la bucata".

In plus, platforma Apple a inceput sa dea sansa oricarui artist, fie consacrat, fie la inceput de drum, sa-si vanda muzica direct, fara a fi nevoie de contracte cu case de productie.

Lumea "da like" pe Facebook

Cea mai mare retea de socializare din lume a inceput intr-o camera din camin, la Harvard, in februarie 2004.

Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes si Eduardo Saverin au lansat un website pe care l-au numit The Facebook.

Ideea era simpla: un spatiu online unde studentii puteau sa-si publice profilul personal, pentru a se cunoaste mai bine intre ei.

Serviciul a prins atat de bine incat s-a extins si la alte facultati, in cateva saptamani. Si nu s-a oprit acolo.

Pana in decembrie 2004, site-ul avea deja 1 milion de utilizatori. Urmatorul pas a fost depasirea granitelor universitatilor.

Site-ul devenea accesibil tuturor doritorilor de comunicare.

A devenit site-ul pe care peste 500 de milioane de utilizatori intra sa vada "ce se mai intampla".

Userii petrec, in total, 700 de miliarde de minute conectati la reteaua sociala. Facebook are o influenta atat de mare, incat tanarul CEO, Mark Zuckerberg, a fost numit "Omul anului 2010" de revista Time.

Aparitia Youtube



Pe 23 aprilie 2005, ora 8:27 p.m., primul videoclip este incarcat pe Youtube. Intitulat "Me at the Zoo", clipul de 19 secunde il arata pe unul dintre fondatorii site-ului la gradina zoologica din San Diego.

Astazi, nu exista internaut care sa nu fi auzit de Youtube. In 2010, s-au incarcat peste 13 milioane de ore de video.

Site-ul este tradus in 43 de limbi si genereaza peste 100 de milioane de afisari, zilnic.

In ultimul timp, a devenit tinta companiilor si advertiserilor. Cand o reclama devine "virala" pe Youtube, inseamna ca toata lumea a auzit de ea.

Toata lumea "ciripeste"

Primul mesaj pe Twitter nu a fost despre razboi, inundatii, viata politica sau celebritati. Primul tweet, trimis de cofondatorul companiei Jack Dorsey pe 21 martie 2006 era un simplu "doar imi setez contul de twttr".

Oameni din intreaga lumea au adoptat platforma de microblogging pentru a distribui informatii, in mai putin de 140 de caractere.

Primul tweet trimis de un presedinte aflat in functie a fost trimis de Obama pe 18 ianuarie 2010. Patru zile mai tarziu, a fost trimis primul mesaj pe Twitter din spatiu.

Internetul este un fenomen la formarea caruia au contribuit o sumedenie de factori.

Ce alte evenimente credeti ca au contribuit la transformarea Internetului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aparitia internet, #ebay, #facebook, #google, #internet, #itunes, #online advertising, #twitter, #youtube , #stiri Twitter