Cum "citesti" cat mai corect candidatul de la interviu

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 14:36
1738 citiri
Cum "citesti" cat mai corect candidatul de la interviu

Oricat de intens este procesul de angajare, oricate teste de personalitate ai cere si cat de profunda ar fi analiza de background a candidatului, nu ai cum sa stii cu adevarat ce om iti aduci in echipa pana in ziua in care acesta incepe sa vina la program. 

Sunt foarte multe lucruri pe care le poti scapa din vedere intr-o prima intalnire cu un candidat, insa cu putina atentie, ai putea sa le cuprinzi, daca vrei sa nu te trezesti cu “surprize” care afecteaza sesizabil mediul de lucru in companie.

Iata cateva sfaturi oferite de Business Insider ca sa te asiguri ca angajatul ales nu se va schimba dupa semnarea contractului.

Nu fi un “intervievator-robotel”

Invata sa faci diferenta intre rolul de angajator si cel de interogator si, dupa ce ai trecut de etapa in care evaluezi calificarile candidatului, poti sa pornesti o conversatie deschisa si prietenoasa cu potentialul angajat.

Astfel de discutii iti pot arata mult mai multe despre om si reactiile sale, gandirea si, eventual, ideile preconcepute pe care le are.

Nu lua decizii fara cale de intoarcere

Perioadele de proba sunt o alegere inteleapta, mai ales cand oferi un contract de munca.

Angajatul trebuie sa inteleaga si el foarte clar ca perioada de proba nu este un avantaj doar pentru tine, ci si pentru el si alegerile sale.

Cere recomandari pentru candidatul pe care vrei sa il angajezi

Chiar si cel mai sincer CV poate fi considerat o modalitate de promovare si cel mai reusit interviu este o strategie de marketing, de aceea parerea unei parti terte este absolut necesara ca sa faci o evaluare obiectiva.

Candidatii vor oferi contacte care, de cele mai multe ori, ofera recomandari in avantajul lor, dar provocarea ta este sa “citesti printre randuri” si sa captezi informatii esentiale, prin deductie.

Verifica prezenta online a candidatului

Mediul online iti poate oferi o imagine reala despre candidat, din viata sa de zi cu zi.

Desi este o practica deseori contestata, specialistii in HR te sfatuiesc  sa cauti si sa citesti cu atentie informatiile pe care legasesti pe Facebook, Twitter si LinkedIn, pentru binele echipei tale.

La urma urmei, si candidatii au datoria de a se documenta despre companie pentru a sti ce ii asteapta, iar aceasta ar trebui sa fie valabila si pentru partea corporate.

#angajat, # interviu de angajare, # candidat, # echipa , #stiri Twitter