Cosmar inainte de Craciun: cum sarbatoresc cyber-criminalii

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 13:07
2745 citiri
Cosmar inainte de Craciun: cum sarbatoresc cyber-criminalii

Printre hotii de identitate, hackeri, programatori de coduri malware si autori de spam, luna decembrie este o adevarata binecuvantare. 

"Cu doua saptamani inainte de Craciun, lucrurile scapa de sub control, numarul fraudelor online explodeaza", potrivit unui specialist in securitate online, citat de PC World.

Nici macar nu este necesar sa cumperi online pentru a fi prins intr-una din capcane.

E-mail-urile primite si activitatea de pe Facebook sau Twitter poarta riscuri nebanuite. Iata cele mai intalnite escrocherii virtuale.

iPad-uri gratuite

Gadget-ul Apple pare a fi cadoul perfect, fapt de care nu ezita sa profite cyber-criminalii. Internetul a fost impanzit de pop-up-uri cu mesajul "Completeaza acest sondaj si primesti un iPad gratuit".

De obicei, astfel de bannere au scopul de a conduce userul catre o pagina unde este rugat sa introduca cardul de credit pentru a acoperi o mica taxa de transport.

Aceeasi schema este prezenta si pe retelele sociale.

"Pe Facebook, exista false concursuri care au ca premiu un iPad. Pentru a castiga, utilizatorul trebuie sa raspunda la o serie de intrebari si sa completeze cu numarul de telefon, pentru a primi rezultatele. In realitate, acel numar de telefon, alaturi de datele profilului, va fi folosit in alte infractiuni prin telefon", spun reprezentantii McAfee.

"Ati primit aprobarea pentru credit"

Consumatorii sunt vulnerabili la aceste mesaje, mai ales din cauza greutatii cu care se obtine un credit, in zilele acestea. 

Mailurile ce au ca mesaj pre-aprobarea unui credit imaginar vin specifica faptul ca, pentru a beneficia de un credit cu o dobanda mica, userul trebuie sa plateasca o taxa de procesare.

Acesti bani ajung direct in buzunarele infractorilor virtuali. 

Felicitari virusate

E-card-urile malware au devenit o traditie, in sine. Specialistii recomanda ca, atunci cand primim o felicitare dubioasa, fie si din partea unui prieten, cel mai bine este sa nu deschidem e-mail-ul.

Link-uri false catre joburi inexistente

Twitter este foarte folosit pentru cautarea de job-uri. Pe acest lucru se bazeaza si cei care posteaza oferte de locuri de munca inexistente, pentru a-i atrage pe cei mai disperati dintre someri.

Cercetatorii de la McAfee spun ca multe dintre aceste link-uri duc la pagini care cer informatii personale, ce pot fi folosite ulterior in alte infractiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Google introduce o nouă funcționalitate în aplicația Gmail pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze mai eficient abonamentele la newslettere. Într-un efort de a simplifica organizarea...
#craciun, #credite, #cyber-criminali, #ipad, #malware, #spam , #stiri Twitter