Cand Big Brother stie totul despre noi

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 01:20
3384 citiri
Cand Big Brother stie totul despre noi

"Fratele cel Mare" nu trebuie sa depuna mare efort pentru a afla totul despre noi, deoarece ii spunem de buna voie. Ne punem ideile pe Twitter, pozele si like-urile pe Facebook, locatia pe Foursquare. Ne traim viata atat de public incat spionajul si-a pierdut din gradul de utilitate.

Pe de alta parte, asistam la extinderea sistemelor de monitoriare. Monitorizam consumul de electricitate pe Internet, lasam Google sa ne scaneze strazile si folosim gadgeturi care sa transmita semnele vitale direct la doctorul de familie.

Iata avantajele principale aduse de monitorizarea constanta, potrivit Cnn.com.

Sisteme urbane controlate

In 2009, o echipa de cercetatori de la MIT au atasat sisteme de urmarire pe cutiile de aluminiu si pe pahare de plastic.

Dupa aceea, le-au aruncat la gunoi si au asteptat sa vada ce se intampla. Unele gunoaie au calatorit chiar si mii de kilometri.

Scopul experimentului a fost ajutarea primariilor sa eficientizeze activitatea de colectare a gunoaielor.

Monitorizarea sanatatii


Bolnavii de inima, de Alzheimer sau de diabet au nevoie de monitorizare constanta, pe care rarele vizite la doctor nu o pot acoperi.

O noua generatie de monitoare wireless vor transmite tot timpul catre doctori informatii despre nivelul de zahar din sange, greutate si despre ritmul cardiac al pacientilor.

In caz de dezastru

In zilele ce au urmat cutremurului din Haiti, voluntari din intreaga lume au cautat pe Internet informatii despre dezastru.

Tweet-urile publice, unele avand atasate informatii despre locul de unde au fost scrise, precum si SMS-urile si pozele din Haiti au fost puse pe o harta care se updata constant. Informatiile ii directionau pe cei care vroiau sa dea o mana de ajutor catre locurile critice.

Harti de trafic


In urma cu ceva timp, oamenii primeau informatii despre trafic de la buletinele de stiri de la radio.

Acum, Google Maps ofera starea traficului, in timp real, folosindu-se de informatiile puse la dispozitie de utilizatori anonimi.

Factura la curent


In momentul de fata, nu avem informatii clare despre consumul casnic de energie. Stim doar ca, daca avem aer conditionat, vara platim mai mult. La fel si daca folosim un calorifer electric, iarna.

Guvernul american este in procesul de dezvoltare a unei retele de electricitate "inteligenta" care va putea procesa informatiile de consum si va putea propune sfaturi de reducere a facturii.

Senzori de mediu


Nu suntem singurii care pot fi urmariti fara incetare. Oamenii de stiinta au dezvoltat senzori microscopici, botezati "praf inteligent", care sa monitorizeze natura si sa ofere explicatii la unele fenomele ale acesteia.

O echipa de cercetatori de la Intel au dezvoltat un prototip de smartphone care, atunci cand uploadeaza informatii pe Internet, ofera si informatii despre calitatea aerului din zona in care se afla utilizatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#big brother, #facebook, #intimitate, #monitorizare, #twitter , #stiri Twitter