Autoritatile solicita Twitter informatii despre sustinatorii WikiLeaks

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 15:59
1384 citiri
Autoritatile solicita Twitter informatii despre sustinatorii WikiLeaks

O deputata islandeza, fosta voluntara pentru WikiLeaks, a anuntat vineri seara ca guvernul american a cerut Twitter toate informatiile pe care le detine despre aceasta, relateaza Guardian, in editia online de sambata, potrivit Mediafax.

"Guvernul SUA vrea sa afle toate mesajele mele Twitter si chiar mai mult decat atat, incepand din 1 noiembrie 2009. Isi dau oare seama ca sunt membru al Parlamentului din Islanda?", a afirmat Birgitta Jonsdottir, parlamentar al Miscarii din Islanda, intr-un mesaj postat vineri pe Twitter.

Potrivit CNN, citatia primita de Twitter solicita predarea documentelor legate de site-ul WikiLeaks, de fondatorul acestuia, Julian Assange, dar si de principalul suspect pentru scurgerile de informatii, Bradley Manning.

Citatia, emisa de un tribunal districtual din statul Virginia, enumera toate documentele solicitate, printre acestea aflandu-se "numele abonatilor, numele de utilizatori ale acestora, adresele postale, adresele de domiciliu".

Conform Guardian, Birgitta Jonsdottir a afirmat ca va declansa proceduri juridice pentru a impiedica autoritatile americane sa obtina acces la datele sale personale, dupa ce a fost informata ca Twitter a primit o citatie in acest sens.

"Departamentul Justitiei cere Twitter sa predea informatiile - am zece zile pentru a bloca solicitarea printr-un proces legal", afirma Jonsdottir.

Parlamentarul islandez a afirmat ca Departamentul american al Justitiei "trimite un mesaj si, desigur, vrea mai mult decat mesajele" publicate pe Twitter.

Jonsdottir a afirmat ca solicita o intalnire cu ambasadorul SUA in Islanda, precizand ca autoritatile americane au solicitat atat date personale, cat si mesaje private primite pe Twitter.

"Nu este vorba numai despre informatiile mele. Este un avertisment pentru oricine a avut legaturi cu WikiLeaks. Este total inacceptabil ca Departamentul Justitiei sa actioneze in acest fel. Eu am noroc, sunt reprezentant in Parlament. Dar ce vor face ceilalti? Este datoria mea sa fac tot ce pot pentru a opri acest abuz", a spus ea.

Twitter nu a comentat informatiile. "Nu vom comenta solicitari individuale, dar, pentru a-i ajuta pe utilizatori sa-si protejeze drepturile, politica noastra ne impune sa-i notificam despre solicitarile oficiale pentru informatiile lor", se arata intr-un comunicat al companiei.

Jonsdottir a fost implicata in publicarea inregistrarii video a unui atac american soldat cu moartea a doi jurnalisti Reuters in Irak, insa s-a distantat ulterior de WikiLeaks si fondatorul organizatiei, Julian Assange. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#twitter, #wikileaks, #guvern, #sua , #stiri Twitter