Atentie! Internetul cauzeaza dependenta

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 18:33
2721 citiri
Atentie! Internetul cauzeaza dependenta

Starea nervoasa pe care o ai cand iti uiti telefonul acasa sau cand nu reusesti sa accesezi Internetul si-au gasit o explicatie in urma studiilor realizate de cercetatorii britanici. Concluzia trista este ca Internetul si toate dispozitivele care ne leaga de el au devenit atat de importante pentru omenire incat corpul omenesc intra in "sevraj" atunci cand este privat de accesul la ele, scrie Daily Mail. 

Majoritatea oamenilor se simt suparati si singuri in momentul in care sunt privati de accesul la Internet, potrivit studiilor recente.

Un studiu realizat de compania de cercetare Intersperience pe 1000 de respondenti a aratat ca 53% dintre oameni se supara cand nu reusesc sa acceseze Internetul si 40% se simt singuri daca nu sunt online, chiar daca situatia dureaza o perioada scurta de timp.

Participantii au fost intrebati cu privire la atitudinea fata de utilizarea Internetului pe smartphone si alte dispozitive. In plus li s-a cerut sa stea 24 de ore fara sa acceseze vreo sursa de Internet.

Lipsa de acces la Internet a fost descrisa ca o cura de dezintoxicare

Unul dintre intervievati a declarat chiar ca lipsa accesului la Internet este ca si cand “i s-ar fi taiat o mana”.

Paul Hudson, director general Intersperience a declarat ca tehnolgia digitala online patrunde usor in viata oricarui om, ii influenteaza relatiile de prietenie, comunicarea, viata de familie, viata profesiionala, stilul in care cumpara lucruri si modul in care coopereaza cu diferite organizatii.

La inceputul anului s-au realizat studii care au demonstrat ca, in acest moment, gadgeturile sunt o parte atat de importanta din viata noastra incat, atunci cand suntem privati de accesul la ele, incepem sa avem simptome similare cu dependentii de droguri care nu isi pot obtine doza.

Experimentul “Unplugged”

Cercetatorii de la Universitatea din Maryland i-au convins pe cateva sute de studenti din 12 facultati din intreaga lume sa nu foloseasca niciun dispozitiv tehnologic timp de 24 de ore, nici macar televizor sau radio.

Voluntarii au fost nevoiti astfel sa stea departe de casuta de mail, de sms-uri, de Facebook  sau Twitter si au fost privati chiar si de accesul la ziare.

Studentii aveau acces doar la o linie telefonica interna si la carti, timp in care au completat cate un jurnal al perioadei de “privare de informatii”.

Experimentul a scos la suprafata reactii comparabile cu ale celor dependenti de droguri sau de tutun, care incearca sa se lase de obicei. Simptomele au inclus senzatia de agitatie, anxietate, izolare si chiar tendinta de a cauta telefonul mobil care le fusese luat in prealabil.

Unii participanti au descris starea drept una foarte asemanatoare cu cea a unui dependent care incearca sa renunte a droguri, in timp ce altii au asemanat-o foarte mult cu o cura de slabire.

#dependenta, #dependenta internet, #internet , #stiri Twitter