5 metode noi de a-ti cauta un job

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 10:07
6370 citiri
5 metode noi de a-ti cauta un job

La inceput de an, oamenii se simt increzatori si spera ca vremurile grele din 2009 vor trece in acest an, din punct de vedere profesional, dar si personal. Desi multi fosti someri au reusit sa se angajeze, numarul celor care isi cauta de lucru este inca mare.

In acest an, incearca sa faci totul total diferit fata de cum ai facut in trecut. Scrie un nou CV, revitalizeaza-ti scrisorile de intentie si pune-ti pe roate cautarile.

Iata 5 metode prin care poti sa-ti “improspatezi” cautarea unui job in 2010:

1.    In loc sa-ti cauti de lucru in orasul tau... incearca sa te muti

Stim ca nu e usor sa-ti faci bagajele si sa te muti in alt oras (sau tara) pentru un nou job – sugeram doar sa te gandesti la asta. Evalueaza punctul in care te afli – personal si profesional – iar daca nu este nimic care sa te tina legat de orasul in care traiesti, extinde-ti cautarile si vezi ce poti gasi.

Nu e nici un secret ca unele orase si tari au fost lovite mai tare decat altele, asa ca incearca sa cauti si vezi ce poti gasi. Cu siguranta nu are de ce sa-ti strice.

2.    In loc sa vorbesti doar cu prietenii si familia... incearca sa-ti extinzi orizontul

Toata lumea stie ca una din cele mai bune metode de a gasi un job este prin intermediul prietenilor si familiei – managerii au mai multe sanse sa analizeze un CV primit de la cineva in care au incredere.

Daca ai facut asta, dar cautarea ta tot nu a dat inca rezultate, e timpul sa arunci o plasa mai mare, sfatuieste CareerBuilder.

Apeleaza la fosti colegi si manageri, fosti profesori si cunostinte. Foloseste Twitter sau alte retele sociale, astfel incat sa stie toata lumea ce cauti.

3.    In loc sa aplici la companii “noi”... incearca sa iei in considerare vechile posibilitati

Ai putea sa eziti daca stai sa te gandesti ca ai apela la companiile la care ai mai trimis CV-uri, in ideea ca poate ai parea nerabdator si sacaitor. CareerBuilder.com nu este de acord. Nu strica niciodata sa reiei legatura cu oamenii pe care i-ai contactat in trecut.

Ii poti anunta ca inca mai cauti un job, specificand exact ce pozitie iti doresti sau pur si simplu intreband daca este ceva disponibil.

Chiar daca ai avut un interviu cu un angajator, cauta-l si obtine feedback despre motivul pentru care nu te-au angajat. De exemplu, daca au ales un candidat cu mai multa experienta, poate au totusi un job potrivit calificarilor tale.

4.    In loc sa te concentrezi pe ceea ce stii sa faci... lucreaza mai mult la ceea ce nu stii inca

In timp ce ar trebui sa te concentrezi pe lucrurile pe care stii sa le faci cel mai bine, gandeste-te ca poate nu acestea au nevoie de ajustari. Pana la urma, nu e ca si cum nu primesti un job pentru ca esti foarte bun la ceva, nu?

De exemplu, sa spunem ca esti bun si arati bine “pe hartie” si ai parte de multe interviuri – dar nu iese nimic bun. Dar poate nu esti iscusit intr-ale interviurilor. In loc sa incerci sa “repari” ceva ce merge (CV-ul, scrisoarea de intentie), fa-ti timp pentru a te perfectiona cand vine vorba de interviuri.

Reia intrebarile care ti s-au mai pus la interviuri si la care nu crezi ca ai raspuns foarte bine si lucreaza la raspunsuri. Sunt intrebari care ti se vor pune mereu, precum “Spune-mi despre tine” sau “Unde te vezi in 5 ani?”

5.    In loc sa cauti un job full-time... incearca sa gasesti unul temporar

Desi multi oameni prefera sa obtina un job full-time, joburile temporare sunt disponibile in numar mare in acest moment. Incearca sa te gandesti la o slujba temporara sau la una part-time. Orice munca, indiferent de cate ore ii dedici, te va ajuta sa capeti experienta, ceea ce nu-ti poate aduce decat beneficii in cautarea unui job full-time.

In plus, orice oameni intalnesti ar putea sa te ajute in viitor. Retine, daca poti obtine un job temporar intr-un domeniu care te atrage, nu ai de unde sa stii niciodata daca nu cumva va duce la o angajare permanenta, in aceeasi companie sau in alta.

#angajare, #cariera, #cautare, #companie, #job, #manager, #metode, #sef , #stiri Twitter