4 intrebari legate de cariera pentru 2010

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 19:03
2520 citiri
4 intrebari legate de cariera pentru 2010

Pe masura ce anul 2010 incepe sa se desfasoare, este normal sa te gandesti la cariera ta si la ce iti rezerva viitorul. Fie ca esti somer si iti cauti de lucru, fie ca lucrezi in prezent, dar iti doresti noi oportunitati sau speri la o marire de salariu, anul acesta aduce cu sine multe intrebari.

Iata raspunsuri la cateva dintre cele mai frecvente intrebari legate de cariera:

“As vrea o marire. O fi bine sa o cer?”

Permite bunului-simt sa-ti dicteze daca e bine sau nu sa ceri o marire de salariu. Daca firma ta a anuntat recent un profit in scadere sau continua sa reduca bugetele, probabil ca nu este cel mai bun moment sa ceri mai multi bani. Totusi, daca firma are o baza financiara solida, poate fi mai sigur sa deschizi acest subiect, indeamna Robert Half International.

Cand te intalnesti cu managerul tau, explica de ce crezi ca meriti o marire, bazandu-te pe performanta, nu pe nevoile personale. Pe cat posibil, incearca sa cuantifici valoarea contributiilor tale la succesul companiei. De asemenea, intereseaza-te si cat poate obtine o persoana cu abilitatile tale si cu experienta ta.

Daca managerul iti respinge cererea, cere o lista de cerinte si indrumari, care sa-ti explice pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a putea obtine o marire de salariu.

“Nu-mi place jobul meu. Oare e un moment bun pentru a renunta la el?”

Da si nu. Desi rata de somaj ramane crescuta si unele companii inca mai reduc numarul de angajati, exista si cateva puncte “calde” pe piata de munca. Contabilii foarte bine instruiti, ofiterii de credite, administratorii de retea si inginerii de sistem, de exemplu, pot avea parte de mai multe oportunitati decat cei care lucreaza in domenii in care cererea este mai scazuta.

Pentru acele domenii la care nu ai prea mult acces in momentul de fata, o tactica buna este sa te pregatesti pentru cand va fi piata mai deschisa. Sterge-ti CV-ul de praf si asigura-te ca include cele mai recent dobandite abilitati, responsabilitati si realizari.

Actualizeaza-ti profilul profesional pe site-uri precum LinkedIn si Facebook; aceasta informatie poate servi drept sursa informala pentru recruiteri. In plus, continua sa-ti extinzi reteaua de contacte profesionale.

“Nu mai lucrez de 6 luni. De unde s-o apuc?”

In primul rand, asigura-te ca nu-ti limitezi cautarea unui loc de munca. In afara de anunturile online de angajare, navigheaza pe site-uri de social media, precum Twitter, si citeste publicatiile specializate.

Echilibreaza-ti si reteaua profesionala. Spune tuturor despre intentia ta de a te angaja. Nu stii niciodata cine te poate ajuta.

De asemenea, personalizeaza-ti CV-ul si scrisoarea de intentie in functie de jobul dorit. Foloseste informatiile din descrierea postului, pentru a explica cum poti ajuta potentialul angajator, adaptandu-ti continutul si concentrandu-te pe materialele de aplicare.

Si, poate cel mai important lucru, incearca sa pastrezi o atitudine pozitiva. Cautarea unui job poate fi frustranta, dar nu lasa sa se vada acest lucru atunci cand interactionezi cu potentiali angajatori. Apeleaza la prieteni, familie si alte contacte pentru inspiratie si sfaturi.

“Mi s-a oferit un job grozav, dar salariul este mic. Este potrivit sa negociez?”

Ai putea fi surprins sa afli ca raspunsul este “da”. Cea mai mare parte dintre angajatorii chestionati de Robert Half International a spus ca ar fi dispusa sa negocieze pentru o suma mai mare de bani pentru angajatii calificati. Totusi, retine ca profesionistii cu abilitati cautate au cel mai mare avantaj in momentul unei negocieri.

Inainte sa propui o contraoferta unul potential angajator, asigura-te ca iti cunosti valoarea profesionala. Discuta cu oameni care lucreaza in acelasi domeniu, autoevalueaza-te si cere-le sa te evalueze si ei.

De asemenea, nu pierde din vedere imaginea de ansamblu. Un pachet generos de beneficii, un program flexibil sau diverse oportunitati de decont ar putea sa inlocuiasca banii pe care ti-i doresti in plus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#2010, #cariera, #companie, #intrebare, #job, #manager, #profesional, #sef , #stiri Twitter