Valoarea actiunilor Twitter s-a injumatatit, in ciuda sustinerii marilor fonduri de investitii

Luni, 05 Mai 2014, ora 15:42
1771 citiri
Valoarea actiunilor Twitter s-a injumatatit, in ciuda sustinerii marilor fonduri de investitii

Investitorii care au cumparat actiuni Twitter la sfatul unor banci importante, cum ar fi Goldman Sachs Group si Deutsche Bank AG, ar putea sa fie suparati. Sfaturi mai bune au fost date de Wells Fargo, Equities Atlantic si Macquarie Research, ai caror analistii au recomandat clientilor sa vanda aceste actiuni in decembrie, cand atinsesera un pret maxim.

Miercuri, actiunile Twitter au scazut la 37,24 de dolari, cu 50% sub nivelul maxim atins la finele anului trecut, conform Reuters.

Aceasta evolutie la bursa reflecta ingrijorarea investitorilor cu privire la reducerea ritmului de crestere a bazei de utilizatori ai Twitter si la capacitatea companiei de a inversa tendinta. Cresterea anuala a numarului de utilizatori Twitter a scazut pentru cinci trimestre consecutive.

Situatia a facut ca investitorii sa creada ca Twitter nu va putea sa atraga mai multi utilizatori decat Facebook, care are 1,2 miliarde de conturi active. De asemenea, a ridicat intrebari asupra faptului daca Twitter poate sustine o crestere pe termen lung. Chiar daca nimeni nu sugereaza ca Twitter va pierde clientii, ca si MySpace sau Orkut, nu sunt nici persoane care sa garanteze ca, daca vor fi schimbari printre utilizatori, nu vor fi rivali care sa ii ia locul.

Twitter vrea sa ajunga la un miliard de utilizatori

Situatia este total diferita fata de entuziasmul manifestat la bursa din New York la inceputul lunii noiembrie, cand actiunile Twitter, proaspat listate pe piata de capital, au crescut cu 73%. Nimeni nu a renuntat la aceste actiuni, chiar daca informatiile care sa justifica evolutia erau foarte putine sau deloc.

La jumatatea lunii decembrie, sapte firme de brokeraj au schimbat recomandarile pentru actiunile Twitter, printre acestea fiind Wells Fargo si SunTrust Robinson. Analistul Peter Stabler de la Wells Fargo a spus, la jumatatea lunii decembrie, ca investitorii "au subestimat provocarile cu care se confrunta compania".

In 2010, Twitter a anuntat ca unul dintre obiectivele sale este sa ajunga la un miliard de utilizatori, insa nu a precizat termenul.

Mai multi analisti de pe piata de capital si-au aratat neincrederea in obiectivele Twitter pe termen lung, care vor depinde de capacitatea companiei de a atrage tot mai multi clienti.

Cofondatorii Twitter, Jack Dorsey si Evan Williams, si directorul executiv Richard Costolo au spus ca nu vor sa vanda actiunile detinute dupa ce va fi ridicata restrictia impusa de oferta publica desfasurata pe bursa.

Dintre investitorii majori, numai Benchmark Capital Management, care detine 31,6 milioane de actiuni, a anuntat ca nu va vinde actiunile.

In acelasi timp, Goldman si Deutsche Bank, isi mentin estimarile pozitive pentru aceste actiuni, in ciuda tendintei din piata, a doua trimestre consecutive de rezultate dezamagitoare si a declinului cotatiilor din piata.

Analistul Deutsche Bank, Ross Sandler, a precizat ca sentimentul de nesiguranta din piata, indus de reducerea ritmului de crestere a numarului de utilizatori ai Twitter, se va schimba odata ce compania va anunta venituri in crestere.

El a argumentat ca si Facebook s-a confruntat cu o reducere a ratei de crestere a numarului de utilizatori dupa ce a fost cotata la bursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#twitter bursa, #actiuni twitter , #Investitii