Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va atrage mai multi turisti in 2007 pe segmentul rural si ecologic

Romania va atrage mai multi turisti in 2007 pe segmentul rural si ecologic

Romania va atrage mai multi turisti in 2007, in special pe segmentul rural si ecologic, iar zonele care vor promova traditiile vor avea cea mai mare cautare, atat pentru turistii straini cat si pentru cei romani.

"Turismul rural si ecologic va inregistra o crestere semnificativa odata cu integrarea Romaniei in UE. Pensiunile care vor reusi sa oferi ceva autentic si zonele care vor promova traditiile romanesti vor avea cea mai mare cautare", a declarat pentru ROMPRES presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural /ANTREC/, Maria Stoian. Cu toate acestea, presedintele ANTREC a precizat ca proprietarii de pensiuni vor fi obligati sa-si imbunatateasca confortul.

"Noi, ca asociatie, avem rolul sa mentinem echilibrul intre pastrarea autenticitatii, care este de fapt atu-ul Romaniei si oferirea unor servicii de calitate. Turistii vor, pe de o parte, bai si apa calda, dar, pe de alta parte, vor lapte proaspat de vaca, oua din curtea omului si mere din gradina", a precizat Stoian.

Potrivit presedintelui ANTREC, in 2007 vor veni mai multi turisti in Romania si datorita faptului ca orasul Sibiu a fost ales in acest an capitala culturala europeana.

Desi este de acord cu faptul ca normele europene sanitare veterinare impuse micilor producatori si, implicit, proprietarilor de pensiuni agro-turistice, trebuie respectate cu strictete, Maria Stoian considera ca acestea nu ar trebui sa afecteze ceea ce este specific in acele zone, adica produsele traditionale.

Potrivit datelor furnizate de presedintele ANTREC, in 2006 s-au dezvoltat in Romania programele turistice rurale, in special cele de agrement la tara, cum ar fi plimbarile cu caruta sau traseele cu biciclete. Totodata, a crescut si numarul manifestarilor si festivalurilor specifice anumitor zone, cum ar fi Festivalul Sarmalelor, cel al Pastravului, al Clatitelor, Secerisului, al Pastramei si al Branzeturilor, care sunt deosebit de atractive pentru turisti.

"Practic, in 2006 mai multe agentii de turism au inclus in ofertele lor pensiunile ANTREC", a spus Maria Stoian.

Cele mai atractive zone pentru turisti sunt la oar actuala sudul Transilvaniei, cum ar zona Sibiului si a Brasovului (Bran, Moeciu), Bucovina, cu zona Neamt, si Delta Dunarii.

"Din 2006 a inceput sa fie atractiva zona Carpatilor de Curbura, cu Vrancea si Buzau. In aceste zone s-a dezvoltat drumul vinului, mici companii care detin podgorii oferind degustari de vinuri in crame proprii", a mentionat presedintele ANTREC.

In acest an, ANTREC intentioneaza sa promoveze mai mult nordul Olteniei si Banatul, pentru ca aceste zone au foarte multe puncte de atractivitate, manastiri si pesteri.

"Turismul rural si ecologic este deocamdata mult mai atractiv pentru romani, in proportie de 75 la suta, deoarece turistii straini vin in Romania mai mult in perioada concediilor. Dintre straini, o categorie buna pentru acest tip de turism este reprezentata de diplomati, care vor sa cunoasca Romania, dar sunt si familiarizati cu neajunsurile noastre legate de drumuri sau de lipsa indicatoarelor", a explicat presedintele ANTREC.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene care vor veni pe dezvoltare rurala, presedintele ANTREC este optimist, deoarece au aparut multe firme de consultanta specializate care vor intocmi proiecte viabile pentru proprietarii de pensiuni care vor sa isi extinda sau sa isi modernizeze locatiile.

ANTREC este recunoscuta pe plan national si international ca un lider in dezvoltarea turismului rural romanesc, in incurajarea conservarii ecologice si pastrarii culturii traditionale romanesti. Este o organizatie neguvernamentala, apolitica, membra a Federatiei Europene de Turism Rural - EUROGITES. Asociatia a fost infiintata in 1994 si are 32 de filiale judetene, un numar de 3.500 membrii - proprietari de pensiuni turistice si agroturistice din 800 de localitati.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1076 ori