Europa scoate termopanul alb din pensiunile romanesti

Marti, 06 Decembrie 2005, ora 02:48
1198 citiri

Pensiunile trebuie sa se alinieze la standardele europene, incepind cu anul viitor. ANTREC a anuntat noi criterii de clasificare ce vor fi in avantajul turistilor. Pensiunile care nu vor respecta aceste cerinte ramin fara promovare.O reuniune recenta a Federatiei Europene de Turism Rural - Eurogites - a dus la adoptarea noilor criterii de clasificare a pensiunilor rurale care corespund cerintelor pietei internationale. Acestea se refera la dotari, mediul inconjurator, servicii de cazare, calificarea personalului si ambianta, siguranta si protectia clientului. Toate pensiunile inscrise in ANTREC vor trebui sa se alinieze cerintelor. Noile conditii vor completa sistemul actual, care clasifica pensiunile in functie de numarul de margarete. Principalul avantaj al turistului va fi o mai buna informare asupra conditiilor pe care le ofera pensiunea, prin faptul ca aceasta va avea si sigla EUROGITES (asociatie care reuneste 400.000 de pensiuni).

Specific local

Conform oficialilor ANTREC, pensiunile vor oferi un grad crescut de confort, camerele vor fi mai spatioase si luminoase, iar pentru renovarea bailor vor fi folosite materiale usor de intretinut, precum gresia si faianta. Cladirile vor respecta obligatoriu stilul local. Stilul local tebuie sa se regaseasca si in amenajarile interioare. A"Nu se vor mai intilni cazuri, asa cum am mai vazut, ca o pensiune din Delta, de exemplu, sa aiba specific montanA", a spus Maria Stoian, presedintele ANTREC. Si proprietarii caselor somptuoase, cu termopan, trebuie sa-si faca probleme. Pe piata externa vor fi promovate doar pensiunile care au fie timplarie din lemn, fie termopan de culoarea lemnului. Furnizarea apei calde este o conditie esentiala.

Engleza rurala la poarta

Inca de la intrarea in pensiune, turistul va sti cit il costa sejurul si serviciile suplimentare. Proprietarii vor fi obligati sa afiseze tarifele practicate si sa puna la dispozitia vizitatorilor mape cu informatii despre zona. Turistilor li se vor oferi produse alimentare specifice regiunii, iar personalul pensiunilor trebuie sa cunoasca limba engleza.

Pentru turistii romani dimensionarea dormitoarelor va trebui sa respecte cerintele autoritatilor locale. O camera single pentru straini trebuie sa aiba minimum 8-10 mp. Turistii straini vor beneficia de paturi mai mari. Astfel, dimensiunea patului pentru o persoana, in cazul pensiunilor cu target autohton, este de 90/180 cm, in vreme ce pentru cele cu valente europene acesta va fi de 90/190 cm. Standardele europene cer ca WC-ul sa fie amplasat intr-o camera separata, nu in acelasi spatiu cu baia.

Restrictii

EUROGITES cere ca aceste conditii sa fie indeplinite in proportie de cel putin 75%. A"Pensiunile care nu vor respecta aceste conditii nu vor mai face parte din ANTRECA", spune Maria Stoian. Nu vor mai exista pensiuni in orasele mari, in zonele poluate, iar motelurile nu vor mai putea fi incluse in aceasta categorie. In ciuda investitiilor pe care proprietarii vor fi nevoiti sa le faca pentru a se mentine in asociatie, conducerea ANTREC considera ca nu se vor majora tarifele.

Valentin Baesu

Cotidianul

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...