Mai multe cetati din tara au fost sau sunt in curs de reabilitare, gratie unor proiecte finantate cu fonduri europene. Castelul Huniade, Cetatea Rasnov sau Cetatea Rupea sunt doar cateva dintre obiectivele turistice incarcate de istorie, salvate de banii europeni.
Lucrarile de reabilitare a Castelului Huniade au inceput acum doi ani si se vor incheia in toamna lui 2014. Proiectul, in valoare de 52 de milioane de lei, este finantat din fonduri europene si cofinantat de Consiliul Judetean Timis.
Odata cu finalizarea acestui proiect de reabilitare, autoritatile se asteapta sa atraga pana la 25.000 de vizitatori pe an si sa creasca si numarul angajatilor muzeului Banatului, care functioneaza in incinta castelului.
Cat timp se lucreaza la reabilitarea Castelului Huniade, o parte din colectiile Muzeului Banatului pot fi vizitate in incinta Bastionului Theresia din Timisoara. Conform arheologilor, vestigiile deja descoperite in incinta Castelului Huniade vor fi conservate.
Castelul mai este denumit Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor, al Corvinestilor sau al Huniazilor si este cetatea unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.
A fost ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti.
Cetatea a fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Ioan de Hunedoara. Constructia a cunoscut in timpul acestuia insemnate transformari, servind atat drept punct strategic intarit, cat si drept resedinta feudala.
Cetatea Rasnov, salvata din mainile italienilor
Cetatea Rasnov a fost redeschisa in aceasta vara, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare incepute inca din 2010, dupa ce autoritatile au reusit sa recupereze cetatea de la administratorul italian.
In perioada 2000-2008, acesta a efectuat mai multe interventii neautorizate, ce au dus la prabusirea unor portiuni din zidurile de aparare.
Intr-o prima faza, in curtea Cetatii Rasnov au efectuate sapaturi arheologice, dupa care au fost refacute portiunile de zid prabusite, iar altele au fost restaurate.
De asemenea, Turnul Bathori a fost restaurat, iar acoperisul a fost refacut dupa modelul turnurilor similare din Transilvania. Pentru toate lucrarile s-au utilizat, in mare parte, materiale speciale, iar betonul a fost folosit doar acolo unde era indispensabil.
Proiectul, in valoare totala de 20 de milioane de euro, nu s-a incheiat inca, urmand sa fie deschise noi santiere pentru reabilitarea integrala a monumentului istoric.
Cetatea Rupea, invadata de turisti dupa reabilitare
Si portile Cetatii Rupea, din Brasov, si-a deschis portile in aceasta vara, in urma unui proiect de reabilitare cu fonduri UE, de 25 de milioane de lei si care s-a intins pe o perioada de doi ani.
Lucrarile au constat in construirea cailor de acces, a instalatiilor de electricitate, apa, iluminat public si ambiental, 100 de locuri de parcare dintre care 10 pentru autocare si a unui centru de informare turistica.
"Cred ca putem vorbi despre un record de turisti, si mai cred ca nu este turist roman si strain care sa treaca prin orasul Rupea sa nu viziteze cetatea. Dupa reabilitare, obiectivul turistic arata foarte bine si cred ca cei care ii trec pragul sunt foarte incantati de ceea ce vad", a spus primarul Flavius Dumitrescu.
Cetatea Rupea, ridicata pe Dealul Cohalmului, a fost construita si extinsa in secolele XIV-XVII, ca refugiu pentru locuitorii satelor din jur. Documentele din secolul al XV-lea mentioneaza cetatea ca fiind un important centru comercial si mestesugaresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificatie si ca refugiu pentru locuitorii zonei.