VIDEO Cetati scoase din paragina cu fonduri europene. Vezi ce bijuiterii arhitecturale a recastigat Romania

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:12
15995 citiri
VIDEO Cetati scoase din paragina cu fonduri europene. Vezi ce bijuiterii arhitecturale a recastigat Romania
Reabilitarea Castelului Huniade se va finaliza in 2014

Mai multe cetati din tara au fost sau sunt in curs de reabilitare, gratie unor proiecte finantate cu fonduri europene. Castelul Huniade, Cetatea Rasnov sau Cetatea Rupea sunt doar cateva dintre obiectivele turistice incarcate de istorie, salvate de banii europeni.

Lucrarile de reabilitare a Castelului Huniade au inceput acum doi ani si se vor incheia in toamna lui 2014. Proiectul, in valoare de 52 de milioane de lei, este finantat din fonduri europene si cofinantat de Consiliul Judetean Timis.

Odata cu finalizarea acestui proiect de reabilitare, autoritatile se asteapta sa atraga pana la 25.000 de vizitatori pe an si sa creasca si numarul angajatilor muzeului Banatului, care functioneaza in incinta castelului.

Cat timp se lucreaza la reabilitarea Castelului Huniade, o parte din colectiile Muzeului Banatului pot fi vizitate in incinta Bastionului Theresia din Timisoara. Conform arheologilor, vestigiile deja descoperite in incinta Castelului Huniade vor fi conservate.

Castelul mai este denumit Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor, al Corvinestilor sau al Huniazilor si este cetatea unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.

A fost ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti.

Cetatea a fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Ioan de Hunedoara. Constructia a cunoscut in timpul acestuia insemnate transformari, servind atat drept punct strategic intarit, cat si drept resedinta feudala.

Cetatea Rasnov, salvata din mainile italienilor

Cetatea Rasnov a fost redeschisa in aceasta vara, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare incepute inca din 2010, dupa ce autoritatile au reusit sa recupereze cetatea de la administratorul italian.

In perioada 2000-2008, acesta a efectuat mai multe interventii neautorizate, ce au dus la prabusirea unor portiuni din zidurile de aparare.

Intr-o prima faza, in curtea Cetatii Rasnov au efectuate sapaturi arheologice, dupa care au fost refacute portiunile de zid prabusite, iar altele au fost restaurate.

De asemenea, Turnul Bathori a fost restaurat, iar acoperisul a fost refacut dupa modelul turnurilor similare din Transilvania. Pentru toate lucrarile s-au utilizat, in mare parte, materiale speciale, iar betonul a fost folosit doar acolo unde era indispensabil.

Proiectul, in valoare totala de 20 de milioane de euro, nu s-a incheiat inca, urmand sa fie deschise noi santiere pentru reabilitarea integrala a monumentului istoric.

Cetatea Rupea, invadata de turisti dupa reabilitare

Si portile Cetatii Rupea, din Brasov, si-a deschis portile in aceasta vara, in urma unui proiect de reabilitare cu fonduri UE, de 25 de milioane de lei si care s-a intins pe o perioada de doi ani.

Lucrarile au constat in construirea cailor de acces, a instalatiilor de electricitate, apa, iluminat public si ambiental, 100 de locuri de parcare dintre care 10 pentru autocare si a unui centru de informare turistica.

"Cred ca putem vorbi despre un record de turisti, si mai cred ca nu este turist roman si strain care sa treaca prin orasul Rupea sa nu viziteze cetatea. Dupa reabilitare, obiectivul turistic arata foarte bine si cred ca cei care ii trec pragul sunt foarte incantati de ceea ce vad", a spus primarul Flavius Dumitrescu.

Cetatea Rupea, ridicata pe Dealul Cohalmului, a fost construita si extinsa in secolele XIV-XVII, ca refugiu pentru locuitorii satelor din jur. Documentele din secolul al XV-lea mentioneaza cetatea ca fiind un important centru comercial si mestesugaresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificatie si ca refugiu pentru locuitorii zonei.

Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW....
Bitcoin a crescut spectaculos după ce s-a zvonit că Donald Trump ar putea semna un ordin executiv
Bitcoin a crescut spectaculos după ce s-a zvonit că Donald Trump ar putea semna un ordin executiv
Bitcoin a revenit vineri, 17 ianuarie, la creştere, pe fondul unor informaţii conform cărora preşedintele-ales Donald Trump ar putea semna un ordin executiv care să facă din criptomonede o...
#reabilitare cetati Romania, #fonduri europene monumente istorice , #Turism in Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Economist, fost director de bancă, despre creditele românilor: "Nu este o idee bună să rambursezi mai repede"
  2. Cum își fac unii români poliţe RCA mai ieftine. Plătesc şi cu 1.500 de lei mai puțin
  3. Planul ministrului de Finanțe pentru a reduce foarte mult tranzacțiile cash. „S-a gătat democrația, plățile vor fi limitate până la eliminare”
  4. Tragedia din spatele site-urile chinezești cu haine ieftine. La ce condiții inumane sunt supuși muncitorii din „Satul Shein”
  5. Cum a reușit o tânără care lucra într-o multinațională să-și transforme pasiunea în afacere de succes: „Cât timp eram angajată, le duceam colegilor mei prăjituri"
  6. Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
  7. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  8. SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia
  9. Cum amenință un om întreaga Europă: Una din cinci mașini de pe continent în mare pericol
  10. Prețul petrolului a explodat după noile sancțiuni impuse Rusiei de SUA. În același timp, dolarul american continuă să se aprecieze față de alte valute