Un nou concept de business in turism: "La masa cu un localnic" - Video

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:53
8215 citiri
Un nou concept de business in turism: "La masa cu un localnic" - Video
Florina Horodinca in timp ce-si serveste clientii in locuinta sa dintr-un select cartier rezidential

O familie de antreprenori clujeni introduce in Romania conceptul "Dine with a local", prin care turistii straini platesc pentru a manca acasa la un localnic si pentru a avea un ghid in zona care sa-i explice necosmetizat realitatile zonei.

Conceptul este destul de simplu, dar se adreseaza mai degraba turistilor sofisticati: contra unei sume mai mici decat la un restaurant de lux, doritorii se pot bucura de o masa cu patru feluri de mancare si bautura la discretie, in compania unei familii de localnici. Scopul este de a cunoaste nemijlocit realitatile locale, la o conversatie cu gazdele.

Gazdele trebuie sa aiba case elegante si confortabile

In Romania, pionieri in acest tip de business sunt sotii Florina si Vladimir (Ducu) Horodinca.

Cei doi locuiesc intr-o casa eleganta, dintr-un complex rezidential amplasat in zona Campului, un cartier aparut in ultimii ani in capitala Transilvaniei, Cluj Napoca. La parter, un spatiu larg si luminos, cu bucatarie deschisa spre livingul prevazut cu o canapea confortabila si un televizor extraplat de mari dimensiuni.

Centrul de greutate nu este insa nici televizorul, nici dotarile high-tech ale bucatariei, ci masa de opt persoane, frumos aranjata, ca la orice restaurant care se respecta. Plusul este dat de atmosfera amicala pe care o imprima gazdele.

"Asta este si ideea de baza: socializarea; iar masa este doar suportul in jurul caruia se tese conversatia", explica volubil Ducu Horodinca, in timp ce doamna Florina incepe sa pregateasca aperitivele.

Afacerea, numita "Florina's Home", a fost lansata oficial in urma cu doar cateva zile, cand a inceput si promovarea acesteia, pe Facebook si prin flyere afisate la centrul de informatii turistice din Cluj-Napoca.

Ideea s-a conturat dupa un show TV care se petrecea in Italia, unde turistul era invitat sa mearga la cumparaturi cu gazda sa, si apoi sa gateasca impreuna. Impulsul final a venit insa dupa ce un blogger roman de travel, Razvan Pascu, a publicat un text despre experienta pe care a avut-o in Helsinki, unde a luat masa alaturi de o functionara de banca, povestind despre viata de zi cu zi in capitala Finlandei.

Clientii: turisti straini dornici de socializare

"Ne adresam acelor turisti straini care stau la un hotel si s-au saturat sa ia masa singuri, la un restaurant. Credem ca daca te duci intr-o tara, te intereseaza si sa afli cum traieste omul din tara respectiva", spune Ducu. Un alt target sunt expatii sositi de putin timp in tara, care nu si-au format inca o retea de cunostinte.

"Stam de vorba despre economie, dar le punem in fundal si o muzica buna, un Zamfir sau un Enescu, de exemplu. In pauzele dintre felurile de mancare le putem pune DVD-uri de prezentare a regiunilor turistice din apropierea Clujului. Le facem practic cunostinta cu Romania pe care o stim noi, cei care locuiesc aici", mai spune Ducu Horodinca.

Ce contine un meniu pentru turistii straini

Florina a pregatit pentru invitatii sai la un pranz de duminica un meniu ca pentru turistii carora li se adreseaza conceptul. Aperitivul consta din salata de vinete, tarte cu branza si ridichi dar si un platou ardelenesc.

Florina, pregatind masa

Felul I este o ciorba acra de perisoare, iar felul principal este o rulada de piept de pui, umplut cu carnat si cascaval, totul invelit in bacon, alaturi de o garnitura de morcovi si dovlecei sotati. La desert: tarta de ciocolata cu migdale si sos de portocale.

"Bineinteles, inainte de a gati vorbesc cu invitatii si ii intreb daca au anumite preferinte culinare, si ma adaptez acestora. Poate sunt vegetarieni, poate au diabet, poate nu le place pestele...", spune doamna Florina.

Pretul unei mese cu patru feluri de mancare costa 40 de euro

Estimativ, un meniu similar la un restaurant de lux din Cluj-Napoca face cam 40 de euro, fara bauturi, pe care sotii Horodinca le ofera din belsug si gratuit.

Pe parcursul mesei si al pauzelor dintre feluri, conversatia curge relaxat. Se vorbeste despre situatia economica din tara, administratia locala, situarea Clujului pe plan national, in raport cu alte orase, si asa mai departe.

Un inceput promitator

Afacerea celor doi clujeni este la inceput si are un scop caritabil. Tariful perceput, de 25 de euro de persoana, se duce catre o asociatie umanitara. Investitia intr-o astfel de afacere este minima, dar aceasta trebuie privita ca un business secundar, nu ca principala sursa de trai. "Nu cred ca se poate castiga suficient cat sa traiesti doar din asta.

Afacerea celor doi clujeni are scop caritabil

Daca ai vrei sa faci asa, ar trebui cu siguranta sa obtii autorizatia de alimentatie publica, ceea ce pentru o casa familiala ar fi un cosmar", explica Ducu Horodinca, un om de afaceri experimentat, activ in domeniul leasingului si al inchirierii de mijloace fixe.

Desi este lansata de abia de la inceputul lunii aprilie, Florina's Home are deja primii clienti anuntati - un grup restrans de marocani care va vizita tara in perioada urmatoare.

La plecare, dupa o masa copioasa intinsa pe parcursul a trei ore, orice invitat ia cu el un bagaj de cunostinte care ii pot face o imagine destul de clara despre tara noastra.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#concept turism business, #vacanta romania, #turism local, #la masa cu localnic , #Turism in Romania