Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Udrea il acuza pe Orban de calomnie si abuz in serviciu

Udrea il acuza pe Orban de calomnie si abuz in serviciu

Ministerul Turismului (MT) a hotarat sa formuleze plangere penala impotriva lui Ludovic Orban, presedinte al Comisiei Parlamentare de Ancheta pentru Verificarea Sumelor Cheltuite de Ministerul Turismului, pentru calomnie si abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat al ministerului, preluat de NewsIn.

"Dupa incheierea audierilor din data de 13 august ale Comisiei Parlamentare de Ancheta pentru Verificarea Sumelor Cheltuite de Ministerul Turismului pentru Actiuni de Promovare a Turismului si a Imaginii Romaniei, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, in calitate de presedinte al acestei Comisii, ca "toate cheltuielile de publicitate care au fost incheiate de minister nu au avut baza legala (...), incalcandu-se grav art. 4 din Legea Finantelor Publice si toate celelalte articole care reglementeaza modul in care pot fi cheltuiti banii publici".

Aceasta afirmatie este mincinoasa si calomnioasa, avand in vedere faptul ca toate cheltuielile Ministerului Turismului de promovare a turismului romanesc, inclusiv cele de publicitate, au avut la baza, asa cum, de altfel, a explicat Comisiei directorul economic si administrativ al ministerului, Alina Ioana Dinca, tocmai Legea Finantelor Publice, coroborata cu HG nr. 314/2009 privind aprobarea Programului anual de marketing si promovare si a Programului anual de dezvoltare a produselor turistice", se arata intr-un comunicat transmis joi seara de Ministerul Turismului.


De asemenea, in document este mentionat faptul ca "deputatul PNL Ludovic Orban, cu stiinta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prezentand deja o concluzie a Comisiei de ancheta ca fiind insusita de toti membrii, desi Comisia nu si-a finalizat activitatea, incalcand astfel dispozitiile art.10 din Hotararea nr. 36/2009 a Camerei Deputatilor.


Presedintele Comisiei de ancheta in cazul MT, Ludovic Orban, a declarat joi ca ministerul a cheltuit fara baza legala sumele pentru publicitate si reclama si ca a incalcat Legea achizitiilor publice, nepublicand in termenul legal anunturile de atribuire a contractelor.


"Prima concluzie este insusita de toti membrii Comisiei de ancheta si constata ca in conformitate cu legislatia in vigoare - Legea finantelor publice, Legea bugetului de stat - Ministerul Turismului nu a avut baza legala pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate si reclama, ca urmare a faptului ca nu avea nicio prevedere bugetara la articolul referitor la publicitate si reclama din clasificatia bugetara.


Ca atare, toate cheltuielile de publicitate care au fost efectuate de minister nu au avut baza legala, au fost trecute la <Alte bunuri si servicii>, in acest fel incalcandu-se grav art. 4 din Legea finantelor publice si toate celelalte articole care reglementeaza modul in care pot fi cheltuiti banii publici, realizandu-se practic cheltuieli fara prevederi bugetare", a declarat Orban la finalul sedintei Comisiei.


De asemenea, liberalul a afirmat ca "in mod evident deja exista nereguli in procedurile de achizitie publica si, in mod evident, deja sunt sesizate public aceste nereguli". "Neregula principala care a fost sesizata, - clara, precisa -, a fost aceea ca nu au fost publicate contractele in termenul de 48 de zile prevazut de lege din momentul semnarii contractelor pana la publicarea pe sistemul electronic de achizitii publice", a explicat Orban.


El a mai anuntat ca in cursul saptamanii viitoare va fi invitat la audieri responsabilul IT din minister, directorul Directiei de dezvoltare si reprezentantii unor firme implicate in contractele cu Ministerul Turismului, mai exact Media Investment, DBV Media House, Eventures, Media Pro Pictures si Stage Expert. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2021 ori
Citeste mai multe desprecheltuieli contracte firme mt plangere