Turismul de incoming, o forma de export. De ce trebuie sa ne "vindem tara"

Luni, 20 Februarie 2012, ora 12:53
7024 citiri
Turismul de incoming, o forma de export. De ce trebuie sa ne "vindem tara"

Prima masura pe care o propune noul ministru al Turismului, Cristian Petrescu, este ca Romania sa aplice TVA zero, cel putin pentru cazarea turistilor straini. Consultantii in turism spun ca "incomingul este o forma de export si ca trebuie sa stim sa ne "vindem" tara, la un pret foarte bun.

Consultantul in turism, Traian Badulescu, sustine ca masura propusa de ministerul Turismului este prima pe care ar fi trebuit sa o ia si aminteste ca aceasta initiativa a mai fost luata, la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000.

"Incomingul este export si fiind export, ar trebui stimulat. Vin turisti straini in Romania, dar banii intra in tara, in sensul ca ne "vindem" turismul. Turismul poate fi o forma de export, cand "vinzi" tara. Noi trebuie sa ne vindem tara, la un pret cat mai atractiv.

Pana la ora actuala, agentiile de turism, care aduceau turisti straini beneficiau de aceleasi cote ca si in cazul romanilor. Tinand cont ca nu suntem extrem de competitivi, ne-ar putea ajuta considerabil la promovarea unor preturi mai bune", spune Traian Badulescu, pentru Business24.

Parerea lui Traian Badulescu este impartasita de Corina Martin, sefa Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

"ANAT cere de mai mult de doi ani acest lucru pentru ca incomingul este intr-adevar export de servicii turistice.

Exportul de servicii turistice trebuie sa aiba, intr-adevar, TVA zero. Daca ne dorim sa creasca numarul de turisti in Romania, aceasta este o masura pe care statul poate sa o ia", precizeaza Corina Martin.

Traian Badulescu considera ca una dintre formele prin care banii pot ramane in tara consta in micsorarea taxelor, pentru ca "banii nu trebuie sa vina neaparat din plata impozitelor la stat, facute de agentii si hoteluri".

In opinia lui Corina Martin, mediul privat poate imbunatati serviciile pe care le ofera si poate aduce tarifele la un nivel optim, intre pret si serviciile pe care le ofera. Totusi, fara o politica adoptata de stat, referitoare la reducerea tarifelor, acest lucru nu se poate face.

"Nu putem avea suficient succes, chiar daca am lansat un brand si putem sa investim sume importante pentru promovarea acestui brand", concluzioneaza sefa ANAT.

Turistii straini "consuma" o saptamana

Singurii hotelieri care nu stau neaparat dupa turistii straini sunt cei de pe litoral, pentru ca vin destul de multi romani in perioada sezonului, spune Traian Badulescu. Acesta mai atrage atentia ca turistii straini cand vin consuma o saptamana, in general, spre deosebire de romani, care prefera turismul de "weekend".

"Ar fi un mare ajutor pentru hotelieri ca Romania sa se dezvolte foarte mult pe partea de incoming si sa fie un grad de dezvoltare mai mare asigurat de straini", precizeaza Badulescu.

"O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", a spus Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

El a adaugat ca va initia un studiu pe aceasta tema si il va prezenta Ministerului Finantelor, astfel incat, "atunci cand economia va permite", statul sa-i scuteasca de plata TVA pe exportatorii de servicii turistice, adica pe tour-operatorii care aduc turisti straini in Romania.

In prezent, TVA pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si 24% pentru agentiile de turism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#turisti romania, #export romania, #turism export servicii, #TVA zero turisti straini , #Turism in Romania