Record pentru Romania: N-am mai avut atatia turisti din 1990

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 07:28
3425 citiri
Record pentru Romania: N-am mai avut atatia turisti din 1990
Foto: Ziare.com / biserica din Maramures

Turismul romanesc este in crestere cu aproximativ 10% in 2017, conform datelor oficiale, iar numarul total al turistilor care aleg destinatii din Romania se estimeaza ca va depasi in acest an 12 milioane, o valoare care nu a mai a fost atinsa din anul 1990, sustine prim vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.

Potrivit acestuia, numarul turistilor straini va ajunge de asemenea la un record de peste 2,6 milioane.

"Turismul romanesc este in crestere in acest an, conform datelor oficiale, cu aproximativ 10%. Pe de o parte, numarul turistilor straini va ajunge la un record de peste 2.600.000, iar pe de alta parte turistii romani sunt in numar din ce in ce mai mare. In primele noua luni ale anului 2017, numarul de turisti romani pe destinatii din Romania a crescut cu un milion, pana la 9,5 milioane.

Conform tuturor estimarilor, numarul total al turistilor care aleg destinatii din Romania va ajunge in acest an la peste 12 milioane - o valoare care nu a mai a fost atinsa din anul 1990. Interesant este ca turismul balnear este o destinatie din ce in ce mai apreciata, iar vanzarile noastre pe acest segment s-au dublat in acest an", a spus Adrian Voican, intr-un comunicat.

Conform informatiilor centralizate dupa inchiderea TTR, romanii au manifestat un interes in crestere pentru turismul local, la editia de toamna a Targului de Turism al Romaniei, principalele destinatii turistice pentru sezonul de iarna 2017 avand deja un grad de rezervare de peste 90%.

Cele mai cautate destinatii au fost Calimanesti - Caciulata, Baile Felix, Baile Govora, Valea Prahovei si Bran-Moeciu.

Pentru vara anului 2018, cu ocazia Targului de Turism al Romaniei, au inceput inscrierile timpurii, iar statiunile care conduc in topul rezervarilor sunt: Mamaia, Eforie Nord si Jupiter.

"Un interes deosebit s-a remarcat la aceasta editie a Targului de Turism al Romaniei pentru litoralul romanesc, dar si pentru unele destinatii externe, precum Turcia (Antalya), Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Croatia.

Ca destinatii noi si promovate in forta am remarcat Albania (care sigur va prinde la turistii romani), insula Samos din Grecia, Alanya - extrema estica a regiunii Antalya.

De asemenea, am observat un interes mai mare pentru circuitele internationale, precum Statele Unite ale Americii, Iran, Argentina, Brazilia, Rusia si Iordania", a declarat, pentru AGERPRES, Traian Badulescu, specialist in turism.

El a subliniat ca au existat si cateva orase din Romania care s-au promovat "destul de bine" pe fondul unui interes pentru city break-urile interne.

"Si o serie de orase din Romania s-au promovat destul de bine, turistii fiind din ce in ce mai atrasi si de city break-urile interne (chiar daca nu aleg mereu ca mijloc de transport avionul). Pe de alta parte, exista o tendinta a romanilor de a opta pentru circuite turistice interne", subliniat Badulescu.

Referitor la organizarea targului de turism de la Romexpo, Traian Badulescu a remarcat ca ambele editii (de toamna si de primavara) sunt foarte apropiate in timp, la o diferenta de doar trei luni, acest lucru fiind, in opinia sa, "o problema".

Vacantele s-au vandut bine la targ

Pe durata Targului de Turism al Romaniei, care tocmai s-a incheiat, Bibi Touring Touroperator, care ofera exclusiv destinatii romanesti, a pus la dispozitia celor interesati peste 10.000 de pachete turistice in 100 de statiuni si destinatii din Romania. Pe durata celor patru zile de targ, Bibi Touring Touroperator a inregistrat o crestere a vanzarilor de 50% fata de anul 2016, cea mai de succes oferta pe parcursul TTR fiind "Vacanta de o luna in Romania": sapte zile la Baile Govora, o saptamana la Predeal, sapte zile la Neptun si o saptamana in Delta Dunarii.

La randul sau, Christian Tour a anuntat vanzari de peste trei milioane de euro in cele patru zile ale Targului de Turism al Romaniei, cu 70% mai mult fata de editia din toamna anului trecut a evenimentului gazduit de Romexpo. Astfel, compania a atras peste 7.000 de cumparatori la targ si in agentiile din tara, care si-au rezervat, in principal, un sejur pentru sezonul estival 2018, dar au cumparat si vacante de Craciun in tara si in Europa, precum si pachete de Revelion in destinatii exotice.

"Interesul vizitatorilor a fost mult mai mare decat la editiile anterioare ale targului. La finalul primei zile, erau deja rezervate vacante in valoare de peste 700.000 de euro", a declarat directorul general al Christian Tour, Marius Pandel.

Nu in ultimul rand, Paralela 45 a consemnat vanzari in crestere cu o treime, la Targul de Turism al Romaniei, fata de noiembrie 2016. Astfel, reducerile afisate si destinatiile noi lansate pentru vara viitoare au crescut vanzarile Paralela 45 cu 950.000 de euro, cu ocazia Targului de Turism al Romaniei si a Black Friday, din 17 noiembrie. Cele mai multe rezervari s-au facut pentru sarbatorile de iarna si pentru vara viitoare, turistii cautand pachete cu cazare la hoteluri de patru si cinci stele, cu tarife avantajoase in aceasta perioada.

Pentru vara 2018, turistii au cumparat de la Paralela 45 in special vacante in Grecia, Turcia, Spania, pentru care touroperatorul a afisat reduceri de pana la 50% din tariful de cazare, avand disponibile noi destinatii pe zboruri charter in insula Samos, cu preturi ce pornesc de la 356 de euro/persoana, Alanya (de la 416 euro/persoana), Durres, Golem si Vlore (de la 385 de euro/persoana).

Turistii au ales vacante la hoteluri de patru si cinci stele, cu demipensiune, la un buget mediu de 1.000 - 1.200 de euro/familie, pe care le pot plati si in rate (pana la 12 rate fara dobanda cu cardurile puse la dispozitie de bancile partenere ale touroperatorului).

O mare parte dintre vacantele in Romania, pe litoralul romanesc, la munte si in statiunile balneare, au fost cumparate cu vouchere de vacanta.

De Black Friday, pachetele pentru vacante pe charter si sejururile anului 2018 in Turcia, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Cipru, precum si cele pentru litoralul romanesc, cu reducere de pana la 50% din tariful de cazare, s-au vandut in special online, pe noul portal de turism al touroperatorului.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#turism in Romania, #oferte vacanta Romania, #Targul de Turism , #Turism in Romania