Ploile n-au speriat turistii. 12,5 mil. euro cheltuiti in tara pentru minivacanta de 1 Mai

Luni, 04 Mai 2015, ora 11:33
2015 citiri
Ploile n-au speriat turistii. 12,5 mil. euro cheltuiti in tara pentru minivacanta de 1 Mai
Foto: Buna Ziua Iasi

Un numar de 99.000 de turisti si-au petrecut minivacanta de 1 Mai in statiunile din tara, unde au cheltuit aproximativ 12,5 milioane de euro, potrivit analizei realizate de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Vremea nefavorabila de la sfarsitul saptamanii trecute nu a stricat planurile de vacanta ale romanilor de 1 Mai si aproximativ 99.000 de persoane au innoptat in unitatile de cazare din statiunile din toata tara, cu aproximativ 9% mai multe decat in 2014.

"Ploile care au cuprins toata tara in ultimele zile nu i-au impiedicat pe romani sa-si faca bagajele si sa plece in minivacanta. Chiar daca anul acesta, Ziua Internationala a Muncii a venit la trei saptamani dupa Paste, iar multi romani si-au consumat bugetul alocat pentru distractie, unii dintre ei au gasit totusi resurse pentru o noua vacanta scurta", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Turistii au cheltuit in statiunile romanesti in aceasta perioada, doar pe cazare, peste 20 milioane de lei.

Nu doar hotelurile si cluburile au avut de castigat zilele acestea, ci si barurile si restaurantele.

"Din datele noastre, putem estima pentru aceasta perioada incasari de aproximativ 35 milioane de lei in toate destinatiile turistice din tara doar din mancare si distractie, in conditiile in care un roman a cheltuit in medie aceeasi suma ca anul trecut, adica 120 de lei pe zi, in afara de cazare si mic dejun", a adaugat Dragos Raducan.

La aceasta suma se adauga peste 20 milioane de lei pe cazare si mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale romanilor care au mers in minivacanta de 1 Mai in tara de 55 de milioane de lei (aproximativ 12,5 milioane de euro).

In ceea ce priveste destinatiile interne alese de turistii romani, topul este condus de departe de turismul rural. Tarifele rezonabile si posibilitatea de a sta aproape de natura au facut ca peste 40.000 de romani sa aleaga aceasta optiune.

Numarul celor care au petrecut minivacanta intr-o statiune de la malul marii a fost cu putin mai mare decat in 2014, ajungand la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%,din totalul locurilor pregatite, Mamaia a ramas statiunea de la mare preferata de romani. Din 15.234 de locuri puse la dispozitie, peste 14.000 de locuri au fost vandute in aceasta perioada. Cele mai solicitate structuri de cazare au fost hotelurile de 3 si 4 stele. In acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispozitia turistilor aproximativ 35.000 de locuri de cazare in structurile clasificate, din totalul de 83.941.

In comparatie cu nordul litoralului, in structurile de cazare din sud gradul de ocupare a fost cu mult mai scazut, aproximativ 10%, iar in multe dintre unitatile clasificate deschise in aceasta perioada nu a existat cerere de cazare. Un numar mai mare de turisti au ajuns in unitatile dotate cu baze de tratament.

Cei mai multi turisti care si-au petrecut minivacanta de 1 mai la malul marii au fost tineri. Acestia au preferat Mamaia datorita posibilititatilor variate de distractie, iar cluburile si barurile au fost principalele atractii. Alaturi de Mamaia, si statiunea Vama Veche s-a aflat in preferintele tinerilor.

Chiar daca la munte s-au anuntat precipitatii, 21.000 de romani si-au rezervat o vacanta intr-unul din hotelurile din statiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei in sejurul de 2-3 zile. Statiunile balneare au fost si ele solicitate in aceasta perioada. Astfel, 12.000 de romani au ales sa-si faca vacanta la bai, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament si relaxare. Mult mai putini romani s-au orientat spre Delta Dunarii. Este vorba despre 1.000 de persoane, in special pescari pasionati si turisti dornici de inedit.

Pe de alta parte, aproximativ 8.000 de romani au profitat de zilele libere pentru a merge in strainatate, dar numarul acestora a scazut cu 7% fata de anul 2014. Cea mai solicitata destinatie a ramas, ca si anul trecut, Bulgaria, urmata de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#turistii romani 1 mai, #cheltuieli 1 mai , #Turism in Romania