Plaje mai mari pe Litoralul Marii Negre din 2015, pe bani europeni

Marti, 13 August 2013, ora 11:24
2931 citiri
Plaje mai mari pe Litoralul Marii Negre din 2015, pe bani europeni

Suprafata plajelor de pe Litoralul romanesc se va extinde pana in anul 2015 cu 33,3 hectare, in urma implementarii unui proiect in valoare de 170,45 milioane euro, ce are ca scop protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre, in apropierea Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, conform datelor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Din fisa de monitorizare a proiectului, al carui beneficiar este Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, reiese faptul ca scopul implementarii este reprezentat de reducerea eroziunii costiere in zonele cele mai expuse la risc ale coastei Marii Negre, prin implementarea masurilor de prevenire adecvate structurale si nestructurale pentru protectia a 7,3 km de plaja si extinderea suprafetei plajelor cu 33,3 hectare, pana in anul 2015.

Astfel, in vederea protectiei si reabilitarii partii sudice a Litoralului romanesc al Marii Negre, in zona Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, se vor cheltui 170.450.084 euro (745.071.407 lei, inclusiv TVA eligibila) din care 170.406.668 euro (744.881.627 Lei) reprezinta valoarea eligibila, conform Programul Operational Sectorial (POS).

Totodata, din cuantumul eligibil, 85,49% sunt Fonduri de Coeziune (FC), respectiv 145.680.660 euro (636.799.301 lei), iar 14,51% provin din bugetul de stat (24.726.008 euro/108.082.326 lei).

Finalizarea proiectului respectiv are ca data-limita 30 noiembrie 2015.

Potrivit MMSC, in cadrul programului de reabilitare a plajelor au fost parafate cinci contracte, respectiv: "Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Mamaia S", "Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Tomis N", "Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Tomis Centru", "Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Tomis S" si "Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Eforie N". La acestea se adauga un contract pentru managementul proiectului, publicitate, achizitia echipamentelor si supervizare lucrari.

Pe durata implementarii proiectului, in valoare de peste 170 milioane de euro, va fi protejata si refacuta linia tarmului Marii Negre, prin lucrari ce vor include: diguri de aparare, epiuri din piatra (n.r baraje) si diguri independente construite pentru un dublu scop de reducere a eroziunii si, in acelasi timp, de mentinere si imbunatatire a mediului.

Proiectele prioritare au fost selectate in conformitate cu obiectivele Master Planului de a proteja si imbunatati calitatea mediului si standardul de viata si de a creste siguranta publica, in mod special acolo unde apararile sunt in conditie precara si unde linia tarmului se confrunta cu impactul eroziunii.

Conform unui Raport la Studiul de evaluare a impactului asupra mediului, intocmit in 2011 de ANAR, Litoralul Romaniei la Marea Neagra are o lungime de circa 240 km si se intinde de la bratul Musura, la nord de Sulina, pana la Vama Veche. Zona costiera din Romania ocupa aproximativ 6% din intregul litoral al Marii Negre.

Linia tarmului romanesc este impartita in doua mari subdiviziuni: Unitatea Nordica - de la Garla Musura la Capul Midia, si Unitatea Sudica - intre Cap Midia si Vama Veche.

Pe baza cercetarilor efectuate de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar), Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" Constanta (INCDMN), Royal Haskoning, Japan International Cooperation Agency (JICA), Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) privind evolutia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costiera atinge in unele zone rata de circa 2 metri/an.

Sectoarele cele mai afectate de aceste fenomene de eroziune sunt situate in sudul litoralului: Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai - Vama Veche.

Eroziunea cea mai accentuata se manifesta in statiunea Mamaia, unde se estimeaza o retragere a liniei tarmului de circa 40 metri in urmatorii 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#plaje litoral Romania, #fonduri europene plaje romanesti, #amenajare plaje Marea Neagra , #Turism in Romania