New York Times: Care sunt adevaratele comori ascunse ale Transilvaniei

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 17:26
3086 citiri
New York Times: Care sunt adevaratele comori ascunse ale Transilvaniei

Transilvania, cu padurile sale dese si dealurile verzi, de la poalele Muntilor Carpati, este o regiune potrivita doar pentru cei mai indrazneti "vanatori de case", relateaza New York Times.

In Transilvania exista proprietati de vanzare, dar, uneori, acestea nu sunt usor de localizat, iar cadastrele pot fi uneori dificil de verificat. De asemenea, este greu sa gasesti lucratori calificati pentru restaurari, iar unele sate izolate din aceasta zona istorica din centrul Romaniei sunt accesibile doar cu ajutorul unor vehicule utilitare sport.

Giovanna si Paolo Bassetti povestesc ca au distrus doua Land Rover-uri intr-un an, in cautarea proprietatii pe care si-o doreau. Dupa ce au vizitat aproximativ 30 de sate, in 2005, cuplul a descoperit intr-un final o cladire veche, in paragina, intr-un sat linistit, dominat de o biserica fortificata din secolul al XIV-lea, la marginea unei paduri vaste de pe Podisul Tarnavelor.

Sotii Bassetti au platit statului roman echivalentul a 20.000 de euro pentru o ferma construita in jurul anului 1850, la care s-au adaugat 6.000 de euro pentru onorariile avocatilor si pentru cheltuielile administrative si juridice.

In urma unei renovari care a costat 200.000 de euro, casa a oferit un spatiu de locuit de 450 de metri patrati. Casa si hambarul au fost comasate, iar unele camere interioare au fost transformate in zone luminoase, deschise. Din strada, casa are un aspect traditional sasesc: ziduri construite din piatra si caramida rosie si un acoperis de tigla rosie.

Inchirierea caselor catre turisti, al doilea motor economic pentru regiune

Proiectul a mers atat de bine, incat, de-a lungul anilor, cei doi au cumparat alte noua case din sat. Trei dintre acestea au fost transformate in case de oaspeti, folosind multi lucratori locali. In prezent, cuplul locuieste in Brazilia, dar Giovanna se intoarce in Transilvania de cateva ori pe an pentru a verifica casele de oaspeti si a superviza reparatiile in curs, iar familia revine pentru o vacanta de doua saptamani.

In restul timpului, prima lor casa si alte trei sunt inchiriate turistilor, a caror prezenta, alaturi de activitatile agricole din zona, au constituit motorul economic al regiunii. Celelalte case sunt de vanzare, insa doar unor proprietari care promit sa le restaureze in stil traditional.

Transilvania este o regiune unde amestecul de limbi vorbit de locuitorii sai este sprijinit si de legislatia locala, in conditiile in care minoritatilor de o anumita dimensiune le este garantat dreptul ca limbile lor sa figureze alaturi de cea romana in diferite ocazii. Spre exemplu, in Miclosoara, la vest de Brasov, strada principala se cheama atat "Strada Principala" cat si "Fo Utca", in limba maghiara.

Diversitatea lingvistica a fost cea care l-a atras si pe Contele Tibor Kalnoky, nascut in Germania si crescut in Franta, dupa ce familia sa au fugit din sat in secolul al XX-lea. In 1997, contele a inceput restaurarea celor peste 20 de cladiri de pe proprietatea familiei sale din acest sat.

Cea mai cunoscuta realizare a sa fost intr-un mic sat din apropiere, la capatul unui drum de tara accidentat - un loc numit Valea Zalanului in romana si "Zalanpatak" in maghiara. Incepand din anul 2008, contele a inceput aici restaurarea a trei case de lemn si a unui grajd pe care Printul Charles al Marii Britanii le-a cumparat in acel an.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#turism Transilvania, #Transilvania New York Times, #turisti straini Transilvania, #dezvoltare turism romania , #Turism in Romania