Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea Turismului nu va permite accesul animalelor pe plaja si nici comertul ambulant

Legea Turismului nu va permite accesul animalelor pe plaja si nici comertul ambulant

Proiectul Legii Turismului, lansat marti in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), prevede ca permiterea accesului cu animale pe plaja este considerata contraventie, ce se va sanctiona cu amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 25.000 lei, relateaza NewsIn.

Singura exceptie de la aceasta prevedere o constituie cainii din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si cainii utilitari ai persoanelor cu dizabilitati.

De asemenea, cu aceeasi amenda vor fi sanctionate si permiterea camparii pe plaja cu destinatie turistica, circulatia sau stationarea autovehiculelor pe plaja (cu exceptia celor care asigura interventii operative si a utilajelor de intretinere a plajelor), dar si permiterea realizarii de activitati de comert ambulant pe plaja.


Potrivit proiectului de act normativ, constructiile si dotarile admise a se amplasa pe plaja cu destinatie turistica, prevazute in planurile de urbanism, sunt modulele de grupuri sanitare (numai in cazurile in care acestea nu se pot amplasa in zona limitrofa), dotarile pentru agrement specific plajei, posturile de prim ajutor si de salvare, constructiile si amenajarile cu caracter provizoriu, demontabile, precum si instalatiile de captare a energiei solare in zona bateriilor de dusuri.


Totodata, pentru localitatile de pe litoralul romanesc, se vor institui masuri speciale de planificare si gestiune (de ordin stiintific, juridic, administrativ, financiar, fiscal si tehnic menite sa asigure buna gestiune a unitatilor administrativ teritoriale care le compun), prin exceptie de la prevederile legale in vigoare, avand in vedere ca zona de litoral a Marii Negre reprezinta o zona de importanta strategica pentru dezvoltarea turismului romanesc.


In statiunile turistice si in localitatile de pe litoralul Marii Negre, controlul structurilor de primire turistica se va efectua la toate unitatile pana la deschiderea sezonului estival, in timpul sezonului estival controlul efectuandu-se doar la sesizarea oricarei persoane, se mai arata in documentul citat.


In prezent exista o Ordonanta a Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism din Romania.


Prevederile viitoarei Legi a Turismului se vor aplica autoritatilor administratiei publice implicate in organizarea si desfasurarea activitatii de turism, operatorilor economici, precum si tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfasoara activitati turistice.


Conform Comunicarii Comisiei Comunitatilor Europene, turismul contribuie cu aproximativ 4% la PIB-ul Uniunii Europene, variind intre 2% intr-o serie de state membre si pana la 12% in Malta.


Contributia indirecta a turismului la PIB este mult mai mare, acesta generand indirect mai mult de 10% din PIB-ul Uniunii Europene si asigurand aproximativ 12% din totalul locurilor de munca. 


In Romania, contributia veniturilor provenind din activitatile turistice la Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2008 era de aproximativ 3,5%, respectiv in jur de 4,5 miliarde euro, fapt ce plaseaza Romania, raportat la aceasta contributie, pe ultimele locuri in Europa. In anul 2009, din cauza efectelor crizei economice, aceasta contributie a fost chiar mai scazuta. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2002 ori
Citeste mai multe desprelege turism comert