Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hellvig: Politicul trebuie exclus din gestionarea programelor publice

Hellvig: Politicul trebuie exclus din gestionarea programelor publice


Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a declarat, sambata, la Suceava, ca politicul trebuie indepartat din gestionarea programelor publice, subliniind ca daca piata libera nu va functiona Romania va risca sa ajunga in situatia Greciei.

Hellvig a spus, la o intalnire cu oameni de afaceri suceveni, ca MDRT are ca principal obiectiv sa ajute societatea romaneasca sa ajunga la standardele secolului XXI, iar rolul prioritar va fi sa creeze noi locuri de munca.

"Fara locuri de munca, dezvoltarea de business nu se poate face si Romania nu va avea buget pentru a-si acoperi nevoile", a spus ministrul.

El considera ca ministerul trebuie sa finanteze proiecte prin care sa fie se realizeze infrastructura si retele de utilitati pentru parcuri industriale, aratand ca infiintarea de parcuri industriale va ajuta la dezvoltarea de afaceri.

Ministrul Turismului cere renuntarea la "proiecte faraonice"

Hellvig a mai spus ca MDRT a functionat in ultimii ani netransparent, cu programe falimentare, cum a fost PNDI, iar acum el vrea ca ministerul sa-si prioritizeze programele in functie de necesitatile localitatilor si sa renunte la "proiectele faraonice".

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, ministrul a aratat ca, dincolo de criza economica, cea mai mare problema a fost amestecul politicului in gestionarea programelor publice si limitarea participarii firmelor la astfel de proiecte, fiind avantajate "firmele portocalii", iar multe lucrari a fost facute fara respectarea standardelor.

El a anuntat ca va propune legiferarea de standarde de cost si de calitate a materialelor de constructie pentru lucrari pentru programe publice.

"E timpul sa revenim la normalitate care sa aduca si concurenta loiala, iar competitia sa aduca si calitate", a spus Hellvig, care a precizat ca standardele le impune beneficiarul lucrarii.

El a mai declarat ca nu s-a dorit sa fie clarificat standardul de cost, iar cei care participau la licitatii castigau cu pretul cel mai mic si isi reglau problema dupa licitatie prin diferite anexe.

Hellvig a subliniat ca este necesar un standard de cost si calitate pentru lucrari publice pentru ca, in caz contrar, vor fi facute in continuare lucrari de slaba calitate si care vor trebui periodic reparate, ceea ce ridica mai mult costul.

El a mentionat ca politicul trebuie exclus din aceasta zona pentru ca, altfel, Romania risca sa ajunga in situatia Greciei.

"Daca piata libera nu functioneaza ne trezim intr-o situatie ca si in Grecia", a mai spus Hellvig.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a vizitat, sambata, la Suceava, Targul national de constructii Bucovina Construct, Imobiliare & Expo Garden, iar apoi a participat la o intalnire cu oameni de afaceri suceveni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 931 ori