Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doi din trei romani se cazeaza in vacante la familie sau prieteni

Doi din trei romani se cazeaza in vacante la familie sau prieteni


Aproape 67% dintre romanii care merg in vacante in tara se cazeaza la parinti, bunici, rude sau prieteni, 9% stau in locuinte particulare inchiriate si sub 21% innopteaza in hoteluri si pensiuni, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

"Turistii romani prefera in vacante cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni. Ca si in anii anteriori, in 2012 s-a mentinut constanta preferinta turistilor romani privind modalitatea de cazare in cadrul calatoriilor pentru vacante, 66,8% dintre acestia preferand cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni. Aceasta preferinta poate fi datorata faptului ca unul din scopurile calatoriilor de vacanta este vizitarea prietenilor si rudelor", au declarat oficialii INS la solicitarea Mediafax.

In ordine, urmeaza cazarea in hoteluri si pensiuni, in proportie de 20,7%, si cea in locuinte particulare cu chirie, cu o pondere de 9,1%.

"Este normal ca la tine in tara sa te duci si sa stai la parinti sau bunici in weekend-uri sau vacante. In Bucuresti, din doua milioane de oameni, un milion sunt din provincie. Daca unul este din Constanta si vrea sa mearga la mare, n-o sa stea la hotel, ci la parinti", a afirmat Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Cei mai multi romani isi iau concediu pentru a munci la rude

Dincolo de cei care se duc de placere la parinti si rude, sunt si romani care nu isi permit o vacanta la hotel.

"Cei mai multi romani, cand iti iau concediu nu se duc sa se odihneasca, ci merg sa munceasca la rude sau parinti. Asta se intampla mai ales la categoriile sociale cu grad scazut de pregatire", a declarat pentru Mediafax Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

El crede ca doar 20% dintre romani isi permit sau au cultura necesara pentru a intelege ca un concediu inseamna intreruperea activitatilor zilnice.

"Romania este pauperizata. Toata lumea incearca sa faca economii. De nevoie se duc la prieteni si rude, pentru ca nu isi permit sa stea la hotel", a spus Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

In calatoriile de afaceri si motive profesionale, turistii romani s-au cazat in proportie de 56% in hoteluri si unitati similare. Si acestia, insa, s-au cazat la parinti, bunici, rude sau prieteni (18,9%) si in locuinte particulare cu chirie (15,1%).

In anul 2012, romanii au cheltuit, potrivit INS, aproximativ 7,76 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) pentru calatorii de vacante si afaceri, din care 79% (1,4 miliarde de euro) pentru cele care au vizat destinatii interne.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1543 ori