Disperati ca dispar 15% din turisti, hotelierii scad tarifele cu 20%

Luni, 06 Iulie 2009, ora 09:34
1853 citiri
Disperati ca dispar 15% din turisti, hotelierii scad tarifele cu 20%

Hotelierii de pe litoral se confrunta cu o scadere de 20% a gradului de ocupare, dar se asteapta la un aflux mai mare de turisti pentru lunile iulie si august, chiar si septembrie, cand FPTR va lansa o alta editie a programului "O saptamana la mare".

Printre masurile de adaptare pe timp de criza, dar si pentru a atrage turisti, luate de patroni, se numara si acceptarea acordarii de cazare si masa gratuita copilului cu varsta pana in 12 ani, dar si gratuitatea la sezlongurile de pe plaja, desi acestea sunt administrate de alte firme, si nu de hotel.

Ba chiar au scazut si tarifele la unele hoteluri. Reducerile sunt cuprinse intre 5% in Mamaia si 20% in statiunile din sudul litoralului.

"Este prima data dupa multi ani cand hotelierii romani au inteles sa vina cu oferte din ce in ce mai bogate si mai apetisante", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.

O alta masura de criza este scaderea salariilor angajatilor, pentru a-i putea pastra, dar si pentru a acoperi costurile de functionare.

"Hotelierii au cazut de acord cu angajatii sa reduca activitatea, si implicit salariile angajatilor, cu 20 -30% dupa caz. Astfel, angajatii primesc mai multe zile libere, de la trei la sase, pentru a justifica micsorarea salariului. Oamenii au inteles ca asta e situatia, si spera sa treaca de criza", a declarat pentru Gandul Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Salariul mediu al angajatilor unui hotel este de 700 de lei, iar cameristele castiga in jur de 500-600 de lei.

Hotelurile de la munte abia isi acopera costurile

Gradul de ocupare al hotelurilor din statiunile montane a scazut cu 10-12% fata de anul trecut, cand unitatile erau ocupate in proportie de 50-55%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#hotel, #litoral, #tarif, #turisti , #Turism in Romania