Cat castiga statul din concesionarea plajelor pe litoralul romanesc

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 08:43
5492 citiri
Cat castiga statul din concesionarea plajelor pe litoralul romanesc

Romania mai are de invatat de la Bulgaria cand vine vorba de bani incasati la buget din plaje concesionate. Vecinii nostri au castigat 6 milioane de euro din inchirierea plajelor la Marea Neagra, in 2011. Pe litoralul romanesc lucrurile stau putin altfel.

Potrivit unor informatii obtinute de Business24 de la Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, Romania ofera anual spre inchiriere agentilor economici aproximativ 1.500.000 mp de plaja.

In urma licitatiilor din anul 2012 si anii precedenti a fost contractata aproximativ 85% din suprafata totala a plajelor turistice. Statul roman a incasat in jur de 3,5 milioane de euro in 2012, din aceste concesiuni.

Pretul mediu pe care statul il incaseaza pentru un metru patrat de plaja la Mamaia este de 12 lei (fara TVA), iar in statiunea Eforie Sud pretul este de 2,7 lei/mp.

Plajele cu cel mai mare grad de inchiriere au fost in statiunile Mamaia si Costinesti. Daca in Mamaia plajele au fost concesionate in proportie de 97%, Costinesti a fost cea mai cautata statiune in 2012, unde plajele au fost inchiriate in totalitate.

Sudul litoralului a fost intotdeauna mai putin atractiv pentru investitori, statiunea care a inregistrat cel mai mic grad de concesionare a fost Vama Veche, cu 71%, urmata de Navodari cu 73%.

Nemultumirile hotelierilor

Spre deosebire de Romania unde banii din concesionari ajung la Ministerul Mediului, in Bulgaria, jumatate din sumele stranse merg la autoritatile locale.

"Banii din inchirierea plajelor ajung la Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, adica la Ministerul Mediului. Noi nu reusim, de sase ani de zile, sa aflam cum cheltuiesc autoritatile acesti banii", a precizat Corina Martin, presedintele ANAT.

Marea problema a hotelierilor ramane, insa, modul in care statul isi inchiriaza plajele. Practic, orice firma care are o asociere cu un hotel sau o pensiune poate inchiria plaje pe litoralul romanesc.

"Desi plajele sunt date spre inchiriere prin licitatii publice, in caietul de sarcini este permis ca orice firma, cu orice obiect de activitate, fie ca se ocupa cu vanzarile de tigari sau de fier vechi, printr-o simpla asociere cu un hotel sau pensiune, sa se incadreaza in conditiile de participare la licitatie, chiar daca ei nu au activitate in turism", a adaugat reprezentantul ANAT.

Prin urmare, hotelierul este nevoit sa plateasca o chirie mai mare datorita intermediarului (compania care a castigat dreptul de folosire a plajei prin licitatie), ceea ce inseamna costuri suplimentare pentru acesta si implicit pentru turisti.

"Hotelierul, care este de buna credinta, vrea sa ofere turistului sezlong gratuit. Ca sa fie totul inclus, hotelierul subinchiriaza terenul de la compania care a inchiriat terenul de la stat. Nu intelegem de ce este nevoie de un intermediar. Nici la greci, nici la bulgari nu exista un intermediar. Si in Romania, plajele ar trebui administrate de autoritatile locale, asa cum sunt si partiile", a adaugat presedintele ANAT.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#concesionari plaje Romania, #concesionari plaje Bulgaria, #bani concesionari plaje Romania Bulgaria , #Turism in Romania